Blauwtong+Frankrijk+loopt+uit+de+hand
Nieuws
© Groen Kennisnet

Blauwtong Frankrijk loopt uit de hand

De NVWA stelt eisen aan de import van herkauwers uit heel Frankrijk omdat dat land stopt met het bestrijdingsprogramma tegen blauwtong.

Frankrijk stopt met de bestrijding door de forse toename van het aantal besmettingen met blauwtong type 4. Het virus verspreidt zich te snel en er is te weinig vaccin beschikbaar.

Tot voor kort bestond het beperkingsgebied uit twaalf departementen. Uit monitoring blijkt dat het virus de laatste maanden van 2017 ook buiten dat beperkingsgebied rondwaart. Daarom zouden eigenlijk twee keer zoveel departementen in het beperkingsgebied moeten vallen, meldt het Belgische voedselagentschap FAVV.

Uitroeien

In plaats daarvan besloot Frankrijk te stoppen met het uitroeien van het virus middels vaccineren van herkauwers in het beperkingsgebied. Ook noodgedwongen omdat er onvoldoende vaccin beschikbaar is om alle herkauwers in het uitgebreide gebied te vaccineren voordat het virus zich in de lente, bij de hogere temperaturen, verder verspreidt.

De Franse overheid stelde daarop per 1 januari heel Frankrijk in als beperkingsgebied voor de blauwtongvirussen type 4 en 8. Dit maakt dat er veterinair gezien geen beperkingen zijn voor het verplaatsen van herkauwers binnen het eigen land. Ondernemers kunnen er voor wel kiezen om, op eigen kosten, te vaccineren tegen de beide types blauwtongvirus.

Vaccineren

Wel betekent de aanwijzing dat herkauwers niet zomaar mogen worden geïmporteerd uit Frankrijk. Dat kan pas na het testen van dieren na een knutvrije periode. De knut verspreidt het blauwtongvirus. Een andere optie is om dieren vooraf te vaccineren. De exacte regelgeving staat op de website van de NVWA.

Deze week werd bekend dat NVWA ook extra eisen stelt aan veetransporten door een beperkingsgebied. In knut-actieve perioden moeten bij dit transport zowel het vervoersrmiddel als de dieren worden behandeld met een insectenwerend middel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer