Blauwtong+op+meerdere+Belgische+veebedrijven
Nieuws
© Marije Stomps

Blauwtong op meerdere Belgische veebedrijven

In de Belgische provincie Luxemburg is op meerdere runder- en schapenbedrijven blauwtong vastgesteld. Voor hele hele land heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) exportbeperkingen afgekondigd voor herkauwers.

Eerst is een besmetting met blauwtong serotype 8 vastgesteld op een veebedrijf in Luxemburg. De daaropvolgende monitoring van alle runder- en schapenhouderijen in een straal van 5 kilometer rond het besmette bedrijf leverde nog een extra aantal gevallen van blauwtong op.

De FAVV concludeert daaruit dat de besmetting zich heeft verspreid en dat er formeel sprake is van een uitbraak van de ziekte. Daarom gelden vanaf 28 maart 2019 voor het hele land beperkende maatregelen.

Hele land beperkingsgebied

Er is bewust niet gekozen voor de optie om een beperkingsgebied in te stellen in een straal van 150 kilometer rond de besmettingen. De keus voor heel België leidt er toe dat herkauwers nog zonder specifieke voorwaarden binnen heel België verplaatst kunnen worden.

Alle herkauwers mogen ook ongehinderd naar andere zones waar het blauwtongvirus serotype 8 aanwezig is. Dat betreft Frankrijk, Cyprus, Zwitserland en delen van Duitsland. Voor het handelsverkeer naar gebieden die vrij zijn van deze blauwtongvariant, waaronder Nederland, gelden beperkende maatregelen.

De consequentie is dat import van herkauwers uit België gebonden wordt aan aanvullend onderzoek, quarantaine of vaccinatie. De Belgische autoriteiten zijn daarbij verantwoordelijk voor de certificering en controle van zendingen. Diertransporten die worden toegestaan zullen aanzienlijk meer tijd vergen dan normaal.

Wanneer vanuit Nederland herkauwers worden geëxporteerd en het transport gaat door een beperkingsgebied naar een vrij gebied, dan moeten het vervoermiddel of de dieren worden behandeld met een in Nederland door het CTGB toegelaten insecticide. De NVWA heeft opgeroepen om alleen middelen te gebruiken die toegelaten zijn voor gebruik als insecticide bij dieren en in dierverblijven.

Geen vaccin in Nederland

Belgische veehouders is geadviseerd hun dieren te vaccineren tegen blauwtong. In Nederland mag dat ook, maar er is hier geen vaccin tegen blauwtong serotype 8 beschikbaar. LTO Nederland raadt veehouders aan het toch bij hun dierenarts te melden als ze willen vaccineren. Zonder vraag zal er zeker geen vaccin naar Nederland komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer