Blauwtong+rukt+op+in+Frankrijk
Nieuws
© Groen Kennisnet

Blauwtong rukt op in Frankrijk

In Frankrijk zijn sinds 1 september dit jaar in totaal 452 haarden van blauwtong serotype 8 gevonden.

Eén van deze haarden is in het departement Meuse en de ander ligt om Moselle. Deze laatste uitbraak vond plaats in het grensgebied met Duitsland en Luxemburg, waar Meuse bij de Belgische grens ligt.

Vooralsnog is de afstand tussen alle gevallen en België dusdanig groot, dat bij onze Zuiderburen vooralsnog geen maatregelen worden genomen, meldt het Belgische Federaal Agentschap voor Veiligheid in de Voedselketen.

Waakzaamheid

In België werd in het kader van de toegenomen waakzaamheid die het FAVV heeft ingesteld, de aanwezigheid van het BTV8-virus bevestigd bij dieren uit twee bedrijven in Luik en Luxemburg die zijn ingevoerd uit Frankrijk.

Het ging om runderen waarvan de certificaten vermeldden dat een vaccinatie werd uitgevoerd overeenkomstig de wettelijke bepalingen. Deze bedrijven werden onmiddellijk geblokkeerd en de al aanwezige dieren werden getest en gevaccineerd. Deze testen zijn conform gebleken (negatieve resultaten) en hebben het dus mogelijk gemaakt te besluiten dat het virus niet circuleert in België.

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer