Belgische+boeren+vaccineren+zelf+tegen+blauwtong
Nieuws
© Groen Kennisnet

Belgische boeren vaccineren zelf tegen blauwtong

Belgische schapen- en rundveehouders mogen hun dieren dit jaar zelf vaccineren tegen blauwtong. Vorig jaar werd minder gevaccineerd, omdat de campagne ietwat chaotisch verliep. De Belgische Boerenbond reageert verheugd op dit besluit. Dierenartsen zijn minder positief.

Dat meldt Vilt. Boerenbond verwacht dat de vaccinatiecampagne dit jaar efficiënter zal verlopen. In België koopt de overheid vaccins in. Vorig jaar werden die verdeeld onder de dierenartsen. Hierdoor kwamen sommige dierenartsen tekort, terwijl anderen nog ruim voldoende op voorraad hadden.

Dierenartskosten

Daarbij werden vaccins uitgewisseld. Toch ging het mis, doordat sommige veehouders hun dieren de weide in stuurden, waarop vaccinatie te lastig werd. Een ander minpunt van deze campagne was dat de dierenartskosten wel moesten worden betaald. Boerenbond verwacht nu dat alle boeren zelf kunnen vaccineren.

De Vlaamse Dierenartsenvereniging (VDV) reageert verontwaardigd op het besluit. Fouten bij de vaccinatie kunnen immers leiden tot een uitbraak met grote gevolgen, aldus de vereniging..

Voorzorgsmaatregel

De vaccinatie is een voorzorgsmaatregel. Het blauwtongvirus waart rond in Noord-Frankrijk. Belgische veehouders zijn overigens al gewend om de IBR-vaccinatie zelf uit te voeren.

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer