Ik+deed+een+Wakker+Diertje
Column
© Fotopersburo Busink

Ik deed een Wakker Diertje

Ik was bij de Klimaatmars in Amsterdam op 10 maart, het hol van de leeuw. Ajax is de beste, denken ze daar. Soms zijn er verrassingen. De thuisploeg – GroenLinks, Partij voor de Dieren enzovoorts – kreeg visite van hekkensluiter NAC Breda, zogezegd. Ik deed een Wakker Diertje, omgekeerd, positief, proactief.

Een trekker met boerencarnavalskar uit de omgeving van Breda trok de hoofdstad binnen. De platte kar met klimaatspandoeken erop die eerder langs de A16 stonden. Vier spandoeken formaat bouwhek, twee aan elke kant. Blikvanger van 7 bij 3,5 meter hoog, met als doel de sneue bordjes en doekjes van onder andere Partij voor de Dieren in het niet te doen vallen. Plus, ons sterke verhaal: boeren hebben een oplossing uit te dragen. Van probleem naar oplossing.

Ondanks mijn oproep, helaas geen boerenleiders aanwezig. Dan er zelf maar op af. Wat is zo'n Klimaatmars nou anders dan een samenzijn, een ontmoeting van verschillende mensen, werelden? Zoals een carnavalsoptocht, processie, festival. Zoals Jolink of Joling op de Zwarte Cross of bij de Toppers ook zijn.

De klimaatmarsorganisatie snapt de verbinding. Ik had contact met een divers palet aan mensen van Milieudefensie, ZLTO, NAV, boeren en boerinnen met lef en zorg. Marjan Minnesma van Urgenda koppelde me aan de NOS. Zaterdagochtend een interview op Radio1. NOS.nl plaatste mijn verhaal. 's Middags vertrok ik met de trekker om vijf uur later te arriveren in Weesp bij collega Boy Griffioen. Een dagje ploegen kost meer tijd. De volgende ochtend de slapende stad in met de trekker, om deze bij De Dam te parkeren, bij het NRC. Kleine trekker naast enorm gebouw. Praat maar met boeren.

BN DeStem-voorpagina: Boer Hermus uit Den Hoek exotische publiekstrekker in Amsterdamse klimaatmars

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschenhoek

BN DeStem-voorpagina de dag erna: 'Boer Hermus uit Den Hoek exotische publiekstrekker in Amsterdamse klimaatmars'. Omgekeerd vinden velen de Gay Pride exotisch.

Volop boeren in de optocht van velerlei slag en bonden. Heel veel positieve reacties op onze aanwezigheid. GroenLinksers en SP'ers die mij als held zagen met m'n trekker. Selfies. Maf gewoon. Er reden mensen met me mee. Mooie gesprekken. Yvon Jaspers sprak ik. Zij is als vrouw, als moeder, bezorgd over de toekomst voor haar kinderen. Boeren moeten in hun kracht gezet worden als verzorgers van plant, dier, bodem en ecosysteem. De Partij voor de Dieren-top marcheerde ijzerenheinig langs me met hun doekjes. Ik zag het grinnikend aan.

• Lees ook het interview met Piet Hermus voorafgaande aan de Klimaatmars: 'Wij boeren hebben veruit het beste klimaatverhaal'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer