Val+aan%2C+voorwaarts+mars%21
Column
© Fotopersburo Busink

Val aan, voorwaarts mars!

Communicatie is alles! Als stotteraar weet ik dat als geen ander. Ik kon ooit geen woord normaal uitspreken. Pure wanhoop. Afschuwelijk. Rond mijn achttiende had ik de keuze mezelf iets doms aan te doen of ertegen te vechten. Ik had maar één optie. Ik gaf mezelf een schop onder mijn kont!

Communicatie is de basis. Soms zou ik iedereen vijf jaar stotteren gunnen. Met zo'n strijd is de rest een peulenschil.

Spring in het diepe. Blijf proberen. Zoek leermomenten buiten je eigen bubble. Organiseer dingen in verenigingen. Start nieuwe teelten. Doe tv-quizzen, politiek, krantenopinies, interviews. Van dat erf af! Uit je comfortzone.

Ik liep mee met een paar klimaatmarsen vanwege twintig jaar verzopen aardappelen. Ik ontdekte met het lopen dat je van tegenstanders vrienden kunt maken. Je ontmoet andere mensen die ook zorgen hebben. Je ontdekt dat je meer gemeen hebt dan je denkt. Met een eerlijk, authentiek boerenverhaal, van gewasschade en oplossingen via CO2-bindende planten en kringloop, blijkt landbouw dé meest waardevolle speler in de samenleving. Dat is hoopvol.

Laat de klimaatmars niet kapen door autonomen, marxisten, andere extremisten met eigen agenda's

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschenhoek

Boeren doen ertoe. Maar alleen als we meedoen. Anders wordt het ouwehoeren over boeren, zonder ons. Dat is immoreel. Dat is denkkolonialisme van bepaalde elites.

Slimme communicatie. Pro-actief. Niet huilie-huilie. Geen hakken in het zand. Hup! Van dat erf! Ga naar de Grachtengordel. Spreek ze. Ga naar de Rode Hoed ofzo. Ik zie er te weinig boeren, te weinig boerenbestuurders.


10 maart is er in Amsterdam een klimaatmars. Omdat wij boeren midden in de maatschappij horen te staan, moeten we daar zijn. Wij hebben oplossingen en schade. Laat zo'n mars niet kapen door autonomen, marxisten, andere extremisten met eigen agenda's die denken in makkelijke oplossingen, zoals het inseminatieverbod als redding voor alles.

Dus LTO, ZLTO, LLTB, NAV, NMV, DDB, TeamAgroNL, met gouden trekker, onze vlaggen, zie ik daar graag. Landbouw is de basis van de samenleving. Wij hadden tijdens de mars naar Parijs in 2015 een spandoek met Boeren hebben een Oplossing. Het zou mooi zijn als Marc, Hans, Leon, Jacob, Teun, Geertjan, Yvon, Eline, Harm, Sita, ik en anderen achter dat spandoek zouden meelopen.

Boeren, burgers, scholieren, samen! Voorwaarts!

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer