Ik+heb+een+winnend+lot+in+de+Postcodeloterij
Column
© Fotopersburo Busink

Ik heb een winnend lot in de Postcodeloterij

Pas viel de Postcodekanjer weer. Veel mensen doen mee met de Postcodeloterij. Heel wat boeren hebben een aversie tegen de Postcodeloterij. Dat snap ik wel. Waarom ik lid ben? Die postcode, hè. Wat als?

Bovendien deed ik diverse keren mee aan televisiequizzen van onder andere de Postcodeloterij. Ik was kandidaat bij Miljoenenjacht, Weekend Miljonairs en Eén tegen 100, bij Linda de Mol, Robert ten Brink en Caroline Tensen. Succesvol. Blijkbaar is wat ik deed, ook een vorm van boerenslimheid. Met mij wil je geen Triviant spelen.

Mensen doen mee voor de goede doelen, zeggen ze en natuurlijk voor de prijzen, reizen, de consumentendingen. Leuk en verstrooiend. Ik heb me er lekker mee door de landbouwmalaise en klimaatschades door weerextremen weten heen te werken. Ik kocht ook leuke dingen, naast landbouwgrond. Dan weet je dat het best substantieel was, wat ik won. Al ben ik niet hypotheekvrij.

De Postcodeloterij zegt heel wat goede doelen te sponsoren. Dat is ook zo. Alleen zijn de bedragen die sommige goeden doelen krijgen, wel erg hoog. Soms loopt dat echt in de miljoenen euro's. Greenpeace, Natuurmonumenten: meer dan 15 miljoen euro. Een mooie som om je mensen aan de vreet te houden.

Wellicht kan LTO ook als ngo worden aangeduid en eens meedelen zoals Greenpeace en Wakker Dier in de vleespotten van de Postcodeloterij

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek

De drijfveren van zulke niet-gouvernementele organisaties (ngo's) bestaan niet alleen uit het doen van de noodzakelijke dingen, het wijzen op misstanden, maar ook uit het zoeken en maken van vijanden. Dat is waar soms boeren worden geraakt. Soms terecht. Zeker niet altijd. Duurzaamheid als een verdienmodel?

'Boeren hebben een oplossing' is nu de kreet bij ZLTO. Die hebben wij meer dan menigeen denkt. Zorg voor bodem, dier, plant is essentieel. Dat moeten wijzelf ook beter doen. Onze landbouwbodem is ons boeren alles. Niet alleen voor ons. Zonder landbouwbodem is de mensheid dood.

Wij mensen hebben elkaar nodig als samenleving in de strijd tegen biodiversiteitsverlies, tegen klimaatverandering. Samen: boer, burger, buitenlui. Wordt het niet eens tijd dat we die domme vijandbeelden achter ons laten? Ngo's krijgen dat door.

Wellicht kan LTO ook als ngo worden aangeduid en eens meedelen zoals Greenpeace en Wakker Dier in de vleespotten van de Postcodeloterij. Winnen doet dan iedereen bij de Postcodeloterij. Toch? Samen met de noodzakelijk nodige boer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
Meer weer