LTO+ziet+daadkracht+in+pachtplannen+van+Schouten
Nieuws
© Peter Smit

LTO ziet daadkracht in pachtplannen van Schouten

LTO Nederland is tevreden met de lijnen die landbouwminister Carola Schouten trekt voor herziening van het pachtbeleid. Portefeuillehouder Alfred Jansen waardeert de 'visie, kennis en daadkracht' die spreekt uit haar pachtbrief aan de Tweede Kamer.

De inzet van Schouten op langdurige pacht spreekt LTO heel erg aan. 'Want dat is goed voor de continuïteit van de bedrijven', aldus Jansen. 'Langdurige liberale pacht, als de nieuwe standaard voor het pachtbeleid, biedt kansen. Zeker als een vorm van prijsregulering kan worden afgesproken. Tegelijkertijd is het goed dat de ministerie de reguliere pacht als instrument handhaaft.'

Blij is LTO ook met de nadrukkelijke aandacht voor goed bodemgebruik. 'Wij denken graag mee over praktische opties', reageert Jansen. 'Beter bodembeheer past goed binnen de context van het biodiversiteitsherstel. Wat dit betreft zijn goede afspraken nodig over de investeringen die daarvoor nodig zijn en de vergoeding voor de pachter.'

Goed over nagedacht

'Op hoofdlijnen biedt het voorstel van de minister goede kansen om tot een nieuw pachtbeleid te komen', concludeert de LTO-bestuurder. 'Ze heeft kennis van het dossier en heeft er goed over nagedacht. En haar brief straalt de bereidheid uit om de problemen werkelijk aan te pakken.'

Bij de verdere uitwerking wil LTO een extra aandachtspunt inbrengen. Dat is het zogenoemde melioratierecht. Nu is de situatie zo dat een bedrijfsgebouw dat de pachter voor eigen rekening neerzet, niet bij het vermogen van de pachter wordt meegeteld. 'Wij pleiten voor een versterking van het melioratierecht, zodat het wel om eigen vermogen gaat', aldus Jansen.

In gesprek met leden

Jansen gaat de komende tijd op verschillende plaatsen in het land met de leden in gesprek om hun wensen te inventariseren. Tevens komt er een ledenraadpleging. 'Zodat we in dit gevoelige dossier de juiste keuzes maken en we onze standpunten ook aan de leden kunnen uitleggen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer