Natuurinclusief+voorwaarde+voor+pacht
Nieuws
© Huisman Media

Natuurinclusief voorwaarde voor pacht

PvdA-Statenlid Annemieke Wissink wil een motie indienen om een natuurinclusiviteitseis in te voeren voor pachtgronden van provincie Overijssel. Het moet aansluiten bij doelen die de provincie zelf heeft voor de landbouw.

Dat kondigde ze woensdag aan tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten. De motie zal worden ingediend tijdens de eerstvolgende vergadering van Provinciale Staten, op woensdag 23 januari. Ze is over de motie in gesprek met D66, ChristenUnie en CDA.

'Of dat ook tot steun van de motie gaat leiden, moet nog blijken.' Wissink vindt deze eis belangrijk, omdat het nu wel eens voorkomt dat intensieve landbouw plaatsvindt naast kwetsbare natuurgebieden. 'Ik heb daar in april al eens vragen over gesteld. Toen bleek dat er naast kwetsbare natuur wordt gespoten of dat er intensief wordt bemest. Dat is een onwenselijke situatie.'

Natuurontwikkeling

De gronden die de provincie verpacht, hebben volgens Wissink vaak het doel om natuur te kunnen ontwikkelen. 'Maar omdat nog niet alle grond is verworven voor dat doel, worden de gronden tussentijds verpacht aan boeren. Zeker op die gronden wil je dat niet hebben. Het is in strijd met het doel waarvoor de gronden worden aangekocht.'

Wissink wil dat de eisen voor natuurinclusiviteit contractueel worden vastgelegd. Het doel is dat de gronden zo natuurinclusief mogelijk worden beheerd.

De Statenleden bespraken woensdag een voorstel van het provinciebestuur om het grondbeleid te wijzigen. Dat zijn de voorwaarden voor de provincie om grond te kunnen aan- en verkopen.

Vernieuwing grondbeleid

Volgens gedeputeerde Monique van Haaf (VVD) is het grondbeleid toe aan vernieuwing. Het huidige beleid is vooral ontworpen voor de ontwikkeling van Natura 2000-gebieden. Het provinciebestuur wil het grondbeleid geschikt maken voor een bredere inzet, zoals ernergietransitie, klimaatadaptie of duurzame landbouw.

LTO Noord vindt een natuurinclusiviteitseis in sommige gevallen te rechtvaardigen. 'Voor ons is het belangrijk dat winstmaximalisatie geen doel is voor de provincie', vertelt beleidsadviseur Tjerk Elzinga. 'Grondaankoop door de provincie moet een maatschappelijk doel dienen. Extra eisen kunnen worden gesteld als de grond tegen een lagere prijs wordt verpacht.'

Volgens hem moet je kijken naar de toekomstige bestemming van gronden. 'Als natuurontwikkeling niet het doel is voor de aankoop, maar bijvoorbeeld mobiliteit, zijn extra beperkingen voor natuurdoeleinden niet logisch. Dan moet je daar geen extra eisen aan stellen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  18° / 14°
  50 %
 • Zaterdag
  19° / 9°
  10 %
 • Zondag
  19° / 10°
  10 %
Meer weer