FPG wijst ontmoedigen van kortdurende pacht af

De Federatie Particulier Grondbezit (FPG) is niet onverdeeld gelukkig met de plannen die LNV-minister Carola Schouten heeft met het pachtbeleid. Vooral het ontmoedigen van kortdurende pacht stuit op kritiek.

FPG+wijst+ontmoedigen+van+kortdurende+pacht+af
© Niels van der Boom

In een eerste reactie op de pachtbrief van Schouten noemt de FPG het positief dat ze het Spelderholtakkoord als uitgangspunt neemt voor haar beleid. Het inzetten op nieuwe vormen van langlopende pacht kan eraan bijdragen dat pacht als belangrijk financieringsinstrument voor het gebruik van grond blijft bestaan.

Ongelukkig is de organisatie echter met onderzoek naar het ontmoedigen van kortdurende pacht. Met dat ontmoedigen wordt volgens het FPG 'het paard achter de wagen gespannen'. Een breed aanbod van pachtvormen is belangrijk, simpelweg omdat er grote vraag naar is.

Minder grond voor pacht

'Als de mogelijkheden worden ingeperkt, komt er minder grond beschikbaar voor pacht. Daarmee worden bovendien kansen gemist voor de transitie naar kringlooplandbouw', aldus een persbericht. De FPG concludeert dat het beter is om langjarige pacht te stimuleren dan flexibele pachtvormen te ontmoedigen.

De FPG is het helemaal eens met de zienswijze van de minister dat 'verpachters van reguliere pacht op dit moment te weinig mogelijkheden hebben om eisen te stellen aan een goed bodembeleid'. De minister kijkt naar de mogelijkheden om verpachters daarvoor meer ruimte te geven. FPG verwelkomt dat.

Teleurstelling over fiscaal beleid

Naast aanpassing van de pachtregels moet er een en ander veranderen in het fiscaal beleid, meent de FPG. Door gewijzigde belastingtarieven is de fiscale druk de afgelopen twee jaar 'enorm' gestegen voor particuliere verpachters. De FPG zegt daarover te weinig terug te vinden in de brief aan de Tweede Kamer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer