%27Maak+inperking+pachtersvoordelen+ongedaan%27
Nieuws
© Huisman Media

'Maak inperking pachtersvoordelen ongedaan'

LTO, NAJK en accountantsorganisatie VLB hebben staatssecretaris Menno Snel (Financiën) gevraagd om de inperking van de pachtersvoordelen ongedaan te maken. Snel heeft deze fiscale voordelen van pacht ingeperkt en dat bemoeilijkt volgens de drie organisaties bedrijfsopvolging.

'Dit besluit staat haaks op het beleid van het kabinet en het ministerie van LNV om jonge ondernemers te ondersteunen bij bedrijfsoverdracht', zegt LTO-voorzitter Marc Calon. 'LTO Nederland, NAJK en VLB vinden dit besluit volstrekt onnodig en maakt bedrijfsovername minder aantrekkelijk. Dat willen we niet.'

Fiscale vrijstelling

Het besluit van het ministerie van Financiën betekent dat pachtersvoordelen, die zijn ontstaan bij bedrijfsopvolging in de familiesfeer, vanaf juli 2019 niet langer meer fiscaal zijn vrijgesteld. Het tweede pachtersvoordeel wordt afgeschaft en ook kan het eerste pachtersvoordeel niet meer worden doorgeschoven bij bedrijfsovername.

LTO, NAJK en VLB vinden dat de agrarische sector door het besluit wordt geremd. De bestaande goedkeuring heeft volgens de organisaties juist tot doel om de continuïteit van het agrarische bedrijf te bevorderen en de bedrijfsoverdracht door jonge ondernemers niet onnodig financieel zwaar te belasten.

Dit besluit staat haaks op het beleid van het kabinet

Goedkeuring

Door de intrekking van de goedkeuring moeten jonge ondernemers die nog van de regeling gebruik willen maken, voor 1 juli 2019 het juridische eigendom verkrijgen van de in het kader van de bedrijfsoverdracht gepachte gronden. Dat betekent dat zij snel een forse investering moeten doen.

'De hiervoor noodzakelijke investeringen zetten de continuïteit van de onderneming onnodig onder druk', zegt Sietse Draaijer, portefeuillehouder bedrijfsovername NAJK. 'Wij vinden het dan ook ongepast om mede gezien de omvang van de financiële gevolgen hen met een overgangsregeling te confronteren van slechts zes maanden.'

Argumenten

LTO Nederland, NAJK en VLB kunnen, in het licht van het beleid van het ministerie van LNV om bedrijfsovername in de agrarische sector juist te bevorderen met onder meer het bedrijfsovernamefonds, de argumenten voor het intrekken van deze goedkeuring niet plaatsen. De organisaties roepen staatssecretaris Snel op om de intrekking van dit onderdeel in het besluit alsnog ongedaan te maken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer