Rechter stelt geitenhouders in gelijk

Vier geitenhouders in Gelderland hoeven van de rechter niet gelijk alle geboren bokken van hun bedrijf te verwijderen. 'Dat is precies wat we wilden', reageert voorzitter Jos Tolboom van LTO-vakgroep geitenhouderij.

Met dat vonnis haalt de voorzieningenrechter in Arnhem een streep door het bevel van gemeenten Ede, Nijkerk en Barneveld dat de vier geitenhouders binnen drie weken de dieren moesten wegdoen. Reden daarvoor was dat de boeren niet de nodige omgevingsvergunningen hebben.

Lees ook: Geitensector naar rechter vanwege sluiting bokkenmesterijen

Die kunnen ze ook niet meer aanvragen, want sinds vorig jaar is het vanwege de geitenstop verboden om geitenhouderijen te beginnen of uit te breiden. De rechter oordeelde vooral vanuit het belang van het dierenwelzijn. 'Met deze tijdelijke voorziening komen we de lammerperiode door', geeft Tolboom aan: 'Dit seizoen zijn we gered'.

Opfokbedrijven

Het kwartet veehouders heeft opfokbedrijven voor vrouwelijke dan wel mannelijke geitenlammeren. De vrouwelijke lammeren gaan na een jaar terug naar het bedrijf van geboorte, waar de mannelijke zijn bestemd voor de slacht. Op de bedrijven van geboorte zelf is geen ruimte om deze dieren op te fokken.

Tolboom geeft aan dat de sector nu de tijd krijgt om samen met provincie Gelderland tot een werkbare regeling te komen. 'Dit is een noodmaatregel. Voor het volgende lammerseizoen moet er een goede oplossing liggen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer