Geitensector naar rechter vanwege sluiting bokkenmesterijen

De geitensector in Gelderland is naar de rechter gestapt om in een kort geding sluiting van bokkenmesterijen te voorkomen. Gemeenten in die provincie treden namelijk hard op tegen deze bedrijven.

Geitenhouders weten door die aanpak nu niet waar ze met de bokken heen moeten. 'Wat breng je teweeg als je zo strak handhaaft midden in de lammertijd', merkt voorzitter Jos Tolboom van LTO-vakgroep geitenhouderij op. 'Dat betekent dat voor al die lammeren, die nu worden geboren, geen plek meer is. Neem dan een wat ruimere termijn, zodat we ook naar een oplossing kunnen zoeken.'

Strikt genomen is de vergunning volgens de geitenhouders ook niet in orde, omdat de bokkenmesterijen een vergunning hebben voor een andere diersoort. Tolboom hoopt dat de rechter met de sector meedenkt en het probleem over de lammertijd heen schuift. 'En als dat niet gebeurt, moet ik heel hard huilen, omdat het betekent dat we niet goed voor de bokken kunnen zorgen', weet Tolboom.

Uitzondering

Ook opvangen van de bokken op het geitenbedrijf, is door de groeistop niet mogelijk. 'Dan moet je bouwen. Dat willen de boeren best, maar dan moet je wel een vergunning kunnen krijgen en dat gaat niet op dit moment. In Overijssel is een uitzondering gemaakt voor de biologische collega's en dat is mooi, maar de rest van de sector heeft precies hetzelfde probleem.'

Binnen de huidige wetgeving is er op dit moment één mogelijkheid, stelt Tolboom. 'Dan moet je iets bouwen op een plek waar het nog wel mag, maar dat is vaak ver weg.' Volgens de vakgroepvoorzitter wil niemand de lammeren over grotere afstanden verplaatsen. Hij wil dan ook graag met de provincie op zoek naar een oplossing. De rechter doet over een week uitspraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  10 %
 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  20° / 12°
  70 %
Meer weer