Gelderland geeft grootste impuls aan teelt soja

De beschikbare subsidieregelingen van provincies Gelderland, Limburg en Noord-Brabant geven een extra impuls voor de teelt van soja in die gebieden. De aanmoediging is in Gelderland het grootst.

Gelderland+geeft+grootste+impuls+aan+teelt+soja
© VidiPhoto

Telers in Gelderland krijgen een subsidie van 70 euro per ton (43 euro plus een restant uit 2018). In Noord-Brabant gaat het om 43 euro per ton en in Limburg 53 euro per ton (43 euro plus een restant uit 2018).

De sojateelt is in 2013 in Nederland door Agrifirm geïntroduceerd. De vraag naar duurzaam geteelde, regionale en gegarandeerd GMO-vrije soja neemt toe. Praktijkresultaten geven aan dat soja gemiddeld genomen kan concurreren met granen. 'Sojateelt heeft de potentie om van vaste waarde te zijn in de Nederlandse bouwplannen', stelt Agrifirm.

Uitdagend jaar

Terugkijkend op het teeltseizoen van 2018 constateert de coöperatie dat het ook voor soja een uitdagend jaar is geweest. In allerlei opzichten, want behalve dat het droog was, is het op sommige plaatsen ook te nat geweest. Van dit extreme jaar ziet Agrifirm resultaten terug in de kwaliteits- en opbrengstgegevens.

Door de gunstige weersomstandigheden zijn de sojabonen vanaf half september over het algemeen onder droge omstandigheden geoogst, met gemiddeld 16,1 procent vocht. De opbrengstverschillen zijn door de extreme droogte echter fors, zeker doordat meer dan de helft van het areaal op zandgrond lag. De spreiding in het eiwitpercentage is net zo groot.

Inschrijven

De inschrijving voor de sojapool van 2019 is inmiddels geopend. Telers kunnen een sojaperceel al inschrijven vanaf 5 hectare. Op basis van de praktijk- en proefresultaten van de afgelopen jaren gaat Agrifirm in 2019 werken met de rassen Obelix en Viola voor het zuiden en de rassen Obelix en Adsoy voor het noorden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer