Melkveehouder+boos+over+weghalen+vee
Nieuws
© nvwa

Melkveehouder boos over weghalen vee

Een melkveehouder uit Coevorden herkent zich niet in de woorden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit over zijn veestapel. De NVWA nam die mee, omdat er sprake zou zijn van ernstige dierverwaarlozing.

Wel zou de hygiëne op zijn bedrijf beter kunnen, erkent de melkveehouder. Een NVWA-woordvoerder stelt dat er wel degelijk sprake is van verwaarlozing. De melkveehouder in kwestie geeft aan dat de NVWA bij een eerste bezoek opmerkingen had over het dierenwelzijn en de hygiëne in zijn stal.

Bij een tweede bezoek waren er in zijn ogen wel verbeteringen, maar volgens de NVWA waren die onvoldoende. Daarop volgde een waarschuwing. Terwijl de ondernemer bezig was met het verder verbeteren van de omstandigheden voor zijn veestapel, volgde in zijn ogen een nieuwe klap in het gezicht. De dieren werden onlangs bij hem weggenomen.

Veel dieren schoon

'Daarbij werden niet alleen pas geboren kalveren, maar ook hoogdrachtige dieren geladen. Iets wat onder normale omstandigheden niet zou mogen', vertelt de melkveehouder. Hij stelt dat vooral de hygiëne van de koeien beter kan, door bijvoorbeeld stallen beter te strooien. 'Een groot aantal dieren was echter schoon en gezond. Bij deze dieren was absoluut geen sprake van dierverwaarlozing.'

De melkveehouder baalt van de situatie. 'Op deze manier komt slecht nieuws in de media en dat raakt de hele sector. Maar als je eenmaal in beeld bent bij de NVWA, dan kom je hier moeilijk onder uit', vertelt hij.

Lang slepend conflict

De melkveehouder stelt dat de dierenwelzijnsproblemen het gevolg zijn van een lang slepend conflict met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat was het gevolg van het niet goed verwerken van bedrijfsgegevens na een plotselinge bedrijfsoverdracht.

De daarop volgende commotie, in de vorm van boetes en dreigende beslagleggingen en executieveilingen, zorgde bij hem voor de nodige geestelijke problemen. 'Inmiddels is er vanuit allerlei instanties hulp om hier bovenop te komen. Dat lukte aardig, maar nu volgt dit. Als een genadeslag.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer