Politiek+verwerpt+dierenextremisme
Nieuws
© DIRK HOL

Politiek verwerpt dierenextremisme

Er moet een einde komen aan het bedreigen van boeren en hun families en het illegaal betreden van hun erf. Dat vindt ook de politiek in Den Haag. De Tweede Kamer nam deze week namelijk een motie met woorden van gelijke strekking aan.

Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) dienden de motie in, omdat beide Kamerleden vaststellen dat dierenactivisten steeds agressiever worden in hun optreden. De activisten voelen zich volgens Geurts en Lodders gesteund, omdat sommige organisaties onjuiste beelden blijven neerzetten van legaal gehouden dieren.

Ook minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt zich zorgen over de steeds harder wordende discussies en acties. Ze veroordeelde het inbreken en maken van beelden op boerenbedrijven.


'Onacceptabel'

'Laat ik het maar klip-en-klaar zeggen: ik vind het echt onacceptabel als dat soort situaties ontstaat in Nederland', aldus de minister vorige week tijdens het debat over dieren in de veehouderij.

Schouten is dan ook van plan om nog voor de zomer gesprektafels te organiseren, waar verschillende partijen met elkaar in gesprek kunnen over dierenwelzijn in de veehouderij. De minister wil deelnemers ook de gelegenheid geven om aan te geven wat ze al dan niet acceptabel vinden, en tegelijkertijd ook praten over mogelijke oplossingen, met respect voor elkaar.

Kanttekening

LTO Nederland vindt het goed dat de minister deze gesprekstafels wil organiseren. 'De Nederlandse veehouderij is wereldwijd toonaangevend op het gebied van onder meer dierenwelzijn. Maar verbeteringen zijn altijd mogelijk', zegt woordvoerder Esther de Snoo.

Een constructieve dialoog levert hier volgens LTO Nederland een bijdrage aan, op basis van wederzijds respect en begrip. Dat gebeurt overigens ook al met dierenwelzijnsorganisaties als de Dierenbescherming. De Snoo: 'De dialoog biedt ook een opening naar een nieuw verdienmodel voor boeren. Want aan hogere dierenwelzijnseisen hangt nu eenmaal een kostenplaatje.'

• Lees ook: 'Doe aangifte van dierextremisme'

Ondersteuning

LTO Nederland gaat boeren overigens ondersteuning bieden, door ze te begeleiden bij meldingen en aangiftes van dierenextremisme. De Nationale Politie legt een dossier aan met alle rapportages van landelijke en regionale korpsen en treedt in overleg met de landelijke korpsstaf en justitie.

Kamerleden Laura Bromet en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) hebben deze week betrokken ministeries gevraagd of ze bereid zijn om de bestrijding van bedreigingen van boerengezinnen door dierenactivisten te intensiveren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
Meer weer