Nieuw+borgingssysteem+voor+melkveehouderij
Nieuws
© Twan Wiermans

Nieuw borgingssysteem voor melkveehouderij

Voor de melkveehouderij komt waarschijnlijk per 1 januari 2020 met KoeMonitor een nieuwe en extra manier om het dierenwelzijn, de diergezondheid en de voedselveiligheid te monitoren. Het is aan zuivelondernemers om eventueel voor deze monitor te kiezen.

Voor zuivelondernemingen die niet voor KoeMonitor kiezen, blijven de huidige systemen beschikbaar. Ondernemers kunnen nu kiezen voor het Periodiek Bedrijfsbezoek (PBB), de Continue Diergezondheidsmonitor (CDM), KoeKompas en andere management- en borgingssystemen. Zuivelverwerkers hebben in hun leveringsvoorwaarden opgenomen aan welke opties hun melkleveranciers moeten voldoen.

Op dit moment wordt een nieuw systeem ontwikkeld: KoeMonitor. Dit is een initiatief van ZuivelNL, de samenwerking vanuit de melkveesector en de zuivelleveranciers. De eerste geluiden zijn positief. Volgens de initiatiefnemers wordt dit systeem transparanter en efficiënter voor dierenartsen, melkveehouders en de zuivelindustrie.

Toekomstbestendig

'Om ook in de toekomst te blijven voldoen aan de eisen van overheden, derde landen en afnemers én om de kwaliteitssystemen werkbaar te houden, is er behoefte aan een toekomstbestendig systeem waarin alle onderdelen een samenhangend geheel vormen', zegt woordvoerder René van Buitenen van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

'Een systeem dat voor alle melkveehouders en zuivelondernemingen beschikbaar is. Een systeem dat op praktische wijze laat zien dat de diergezondheid, het dierenwelzijn en de voedselveiligheid op onze bedrijven goed is ', stelt Van Buitenen.

NZO, LTO, NMV en dierenartsenorganisaties KNMvD en Collectief Praktiserende Dierenartsen onderzoeken de introductie van dit systeem. Van Buitenen benadrukt dat KoeMonitor nog in ontwikkeling is. 'Wanneer dit initiatief is uitgewerkt, beslist iedere zuivelleverancier zelf of dit wordt opgenomen in de leveringsvoorwaarden.'

Drie onderdelen

KoeMonitor bestaat uit drie onderdelen: KoeKompas, KoeData en KoeAlert. KoeKompas bestaat al langer als managementinstrument. Ook een oude bekende is KoeData. Dat is de nieuwe naam voor CDM en maakt ieder kwartaal een aantal kentallen rond diergezondheid inzichtelijk, waarbij de ondernemer die cijfers kan vergelijken met die van collega-ondernemers en zo tot verbeterpunten komen.

Nieuw in deze monitor is KoeAlert. Dit is een methode die inzicht geeft in het herkennen van en omgaan met attentiekoeien, waardoor de melk hiervan nog eenvoudiger wordt gesepareerd.

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer