NVWA+treedt+vier+keer+op+vanwege+verwaarlozing
Nieuws
© pixabay

NVWA treedt vier keer op vanwege verwaarlozing

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) hebben gezamenlijk opgetreden tegen veehouders in de gemeentes Steenwijkerland, Coevorden, Uden en Duiven vanwege ernstige dierverwaarlozing.

Dat meldt de NVWA.
Het OM heeft bij de rechtbank in Zwolle geëist dat een veehouderij uit de gemeente Steenwijkerland wordt stilgelegd. De rechtbank heeft dat vorige week toegewezen. Op de boerderij werden meer dan honderd runderen gehouden onder zorgelijke omstandigheden.

De NVWA heeft al eerder 52 runderen van het bedrijf afgevoerd en de boer heeft nu nog tot donderdag de tijd om de overige dieren af te laten voeren. Als hij het niet doet, worden de koeien in beslag genomen.

Koeien in Coevorden

Bij en melkveehouder in de gemeente Coevorden zijn 75 runderen afgevoerd. De dieren waren volgens de NVWA ernstig verwaarloosd en er was geen andere mogelijkheid dan de dieren af te voeren. De NVWA heeft tegen deze veehouder al eerder opgetreden. Naast het afvoeren van de dieren maakt de NVWA ook proces-verbaal op.

Varkens in Uden

De rechtbank in Den Bosch heeft op 7 maart 2019 uitspraak gedaan in een zaak over verwaarloosde vleesvarkens van een varkenshouder in de gemeente Uden. De rechter was het met de NVWA en het OM eens dat de situatie bij de varkenshouder zeer schrijnend was en deed direct uitspraak. De varkenshouder kreeg een boete van 5.000 euro en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar.

Schapen in Duiven

In de gemeente Duiven hebben inspecteurs van de NVWA op 6 maart ook 27 schapen en zeventien lammeren afgevoerd bij een schapenhouder. De dieren werden niet goed verzorgd en waren sterk vermagerd. Voor twee schapen kwam de hulp te laat, meldt de NVWA. Deze dieren moesten door een dierenarts uit hun lijden worden verlost. Tegen deze schapenhouder is proces-verbaal opgemaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer