Mooi+weer+en+Valentijn+geven+sierteeltexport+een+boost
Nieuws
© Dirk Hol

Mooi weer en Valentijn geven sierteeltexport een boost

De sierteeltexport heeft in februari een flinke sprong gemaakt. Na de matige start in januari is de bloemen- en plantenexport vanuit Nederland in de afgelopen maand met bijna 6 procent gestegen.

De exportwaarde ligt na twee maanden net boven 1 miljard euro, blijkt uit de statistieken van Floridata, het bureau dat deze gegevens bijhoudt. Bij de toename van 6 procent in februari moet wel de kanttekening worden gemaakt dat februari 2018 juist een slechte maand was. Toen speelde een zeer koud voorjaar de handel parten.

Grootste groei bij planten

In de afgelopen maand steeg de uitvoerwaarde van planten met 13 procent en die van bloemen met 3 procent in vergelijking met vorig jaar. Na twee maanden is de voorsprong ten opzichte van 2018 bij planten 7 procent (359 miljoen euro) en bij bloemen 2,5 procent (725 miljoen euro).

Naast het goede weer in vooral Noordwest-Europa, goed voor 80 procent van de uitvoerwaarde naar de top-10-landen, waren de bloemengeefdagen van invloed op de gunstig ontwikkeling van de export. Die liggen met een late Pasen beter verspreid dan vorig jaar wat de verkoop positief beïnvloedt. 'Voor een belangrijke feestdag als Valentijnsdag op 14 februari bleven topprijzen uit. Dat heeft als voordeel dat de vraag na Valentijnsdag beter op peil blijft', zegt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

Oost-Europa belangrijker

Met Rusland (plus 18 procent naar 74 miljoen euro) en Polen (plus 10 procent naar 49 miljoen euro) kent de top-5-bestemmingen in de eerste twee maanden van dit jaar twee Oost-Europese landen. Dat is illustratief voor het toenemende belang van Oost-Europa voor de Nederlandse bloemen- en plantenexport. Handel naar landen buiten de top-10 is in deze periode ook toegenomen.

Ondanks de toename van de export naar Duitsland in februari houdt de grootste markt voor Nederland een achterstand op vorig jaar. Het is de enige bestemming in de top-10 met een min. In januari waren dat er nog vijf. 'De markt is na de matige start in z'n algemeenheid snel hersteld', stelt directeur Matthijs Mesken van de VGB vast. 'De zorg over de haperende afzet in Duitsland blijft echter en die is er ook voor Engeland dat op nummer twee staat.' De Brexit blijft de gemoederen bezig houden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  20 %
Meer weer