VGB%3A+sierteeltexport+kan+naar+6+miljard+euro
Nieuws
© Ronald Goedheer

VGB: sierteeltexport kan naar 6 miljard euro

De bloemen- en plantenexport vanuit Nederland kan het record van 6 miljard euro van vorig jaar aantikken. Dit verwachten de VGB en Floridata op basis van de resultaten tot en met november.

De grens van 6 miljard euro exportomzet werd vorig jaar voor het eerst nipt overschreden. Tot en met november dit jaar stond de teller op hetzelfde niveau als in 2017.

Directeur Matthijs Mesken van groothandels- en exporteursbrancheorgansiatie VGB rekent op een herhaling, ondanks een omzetdaling bij de top-5 afnemers. 'Gezien de toenemende internationale concurrentie een bijzondere prestatie.'

Slagkracht

'Handhaving van de omzet op 6 miljard euro tekent, bij weerwil van de extreme weersomstandigheden in de belangrijkste afzetgebieden, de slagkracht van de Nederlandse groothandel', complimenteert Mesken. Na een extreem koud voorjaar volgde een lange, warme zomer.

De top-5 afnemers, met 3,6 miljard euro goed voor een aandeel van 64 procent dit jaar, incasseert een krimp van ruim 2 procent. Dat blijkt volgens Wesley van den Berg van Floridata uit de exportstatistieken. 'Dat de andere bestemmingen die daling compenseren, tekent de flexibiliteit en ondernemersgeest van onze groothandel', stelt hij vast.

Omzettoename

De directieleden van de grote handelshuizen verwachten volgend jaar weer een omzettoename, meldt VGB. Zij rekenen op een gezonde groei in 2019, zowel autonoom als door overnames of andere samenwerkingsvormen.

Zij wijzen echter ook op de drukkende effecten van kostenstijgingen van met name arbeid, logistiek, valutaire schommelingen en toegenomen regelgeving. De aanstaande brexit is van het laatste het meest pregnante voorbeeld.

Versnelling

De topmensen van de marktleiders maken zich sterk voor vernelling op verschillende terreinen. Zij bepleiten een sterkere inzet op duurzaamheid, digitalisering en positionering en waarschuwen voor kostenstijgingen en voor meer regeldruk, onder meer door brexit.

Het Verenigd Koninkrijk is in de exportomzet van Nederlandse bloemen en planten met een aandeel van 13,7 procent na Duitsland (28,2 procent) de tweede handelspartner.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 17°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer