Uitvoer sierteelt in 2018 op niveau van 2017

De Nederlandse export van bloemen en planten lag in 2018 op hetzelfde niveau als in 2017. Er is voor zo'n 6 miljard euro aan sierteeltproducten uitgevoerd.

Uitvoer+sierteelt+in+2018+op+niveau+van+2017
© FloraHolland

Dat het niveau gelijk is gebleven is mede te danken aan de interesse voor Nederlandse bloemen en planten in Oost-Europa en Rusland. De afzet naar Ruslang nam vorig jaar met 20 procent toe, blijkt uit de cijfers die woensdag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouw in Lisse zijn gepresenteerd.

Rusland is daarmee de grootste groeier. Daarna volgen Tsjechië en Polen met de respectievelijke groeicijfers 8 en 7 procent. De economische vooruitgang in deze landen en de opkomst van retailketens liggen aan de grotere verkoop ten grondslag. De drie grootste dalers voor de sierteeltexport zijn de Verenigde Staten (min 10 procent), Italië (min 6 procent) en Zweden (min 5 procent).

Veilingomzetten omlaag

De Nederlandse bloemenveilingen hebben hun omzet in het afgelopen jaar zien slinken. Het verlies ligt op een kleine 2 procent, bleek woensdag in Lisse. Freesia, hippeastrum en tulp boetten bij de snijbloemen de meeste omzet in. Bij de potplanten waren de grootste verliezers dracaena, phalaenopsis en kalanchoë. In het tuinplantensegment lagen de omzetten van viola, fuchsia en petunia beduidend lager dan in 2017.

De verkoop van de snijbloemen eustoma, limonium en troschrysant zaten in het afgelopen jaar stevig in de lift. Potplantarrangementen, ficus en hydrangea hadden vorig jaar ook de wind in de rug. De grootste stijgers bij tuinplanten waren dianthus op pot, pelargonium en skimmia.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer