Uitvoer+sierteelt+in+2018+op+niveau+van+2017
Nieuws
© FloraHolland

Uitvoer sierteelt in 2018 op niveau van 2017

De Nederlandse export van bloemen en planten lag in 2018 op hetzelfde niveau als in 2017. Er is voor zo'n 6 miljard euro aan sierteeltproducten uitgevoerd.

Dat het niveau gelijk is gebleven is mede te danken aan de interesse voor Nederlandse bloemen en planten in Oost-Europa en Rusland. De afzet naar Ruslang nam vorig jaar met 20 procent toe, blijkt uit de cijfers die woensdag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouw in Lisse zijn gepresenteerd.

Rusland is daarmee de grootste groeier. Daarna volgen Tsjechië en Polen met de respectievelijke groeicijfers 8 en 7 procent. De economische vooruitgang in deze landen en de opkomst van retailketens liggen aan de grotere verkoop ten grondslag. De drie grootste dalers voor de sierteeltexport zijn de Verenigde Staten (min 10 procent), Italië (min 6 procent) en Zweden (min 5 procent).

Veilingomzetten omlaag

De Nederlandse bloemenveilingen hebben hun omzet in het afgelopen jaar zien slinken. Het verlies ligt op een kleine 2 procent, bleek woensdag in Lisse. Freesia, hippeastrum en tulp boetten bij de snijbloemen de meeste omzet in. Bij de potplanten waren de grootste verliezers dracaena, phalaenopsis en kalanchoë. In het tuinplantensegment lagen de omzetten van viola, fuchsia en petunia beduidend lager dan in 2017.

De verkoop van de snijbloemen eustoma, limonium en troschrysant zaten in het afgelopen jaar stevig in de lift. Potplantarrangementen, ficus en hydrangea hadden vorig jaar ook de wind in de rug. De grootste stijgers bij tuinplanten waren dianthus op pot, pelargonium en skimmia.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer