Planten+gaan+meer+en+bloemen+minder+grens+over
Nieuws
© FloraHolland

Planten gaan meer en bloemen minder grens over

De Nederlandse plantenexport steeg in 2018 met bijna 3 procent naar een waarde van 2,3 miljard euro. De bloemenuitvoer liep terug met 2 procent naar het niveau van 3,7 miljard euro.

Dat meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) op basis van cijfers van bureau Floridata. De totale sierteeltexport kwam vorig jaar uit op 6 miljard euro, een omvang die vergelijkbaar is met 2017.

De plantenwaarde klom ondanks een koud en tegenvallend voorjaar, meldt de VGB. Dat de bloemenexport daalde, was te wijten aan de lange, warme zomer in een groot deel van Europa, zegt directeur Matthijs Mesken van de VGB.

Top-5 achteruit

Voor het eerst in de laatste jaren kromp de exportwaarde in alle top-5 landen. Die zijn goed voor twee derde van de Nederlandse sierteeltexport. 'Die daling met gemiddeld ruim 2 procent is gecompenseerd door meer verkoop op kleinere markten. Bij de snijbloemen was dat vooral in verre bestemmingen', zegt Wesley van den Berg van Floridata.

Ook de Oost-Europese landen namen fors meer bloemen en planten af. De verwachting is dat die trend doorzet. Handelaren zijn ook positief over de plantenafzet: vooral groene planten zijn populair in meerdere Noordwest-Europese landen.

Meer online

In alle kanalen groeit de onlinehandel en dat brengt een versterkte diversificatie met zich mee, aldus Mesken. 'Dat betekent ook dat we meer inspanningen moeten leveren om hetzelfde volume te verwerken. Daardoor staan marges onder druk.'

Uit de analyses van Floridata blijkt dat de afzet via retailkanalen in 2018 met 4,5 procent steeg. Grote retailers ruimen meer schapruimte in voor met name planten, mede door de grotere aandacht voor groen bij consumenten.

Vooruitzichten

De sterke weersinvloeden hebben in 2018 een bovengemiddelde invloed gehad op de sierteelthandel. De groothandel is daar ook dit jaar alert op. 'Daarnaast kan politieke onrust grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld valutakoersen en het consumentenvertrouwen', zegt Mesken.

Gezien het aandeel van 14 procent van het Verenigd Koninkrijk in de Nederlandse bloemen- en plantenexport kan het effect van brexit in 2019 groot zijn. Voor de Nederlandse bloemen- en plantensector is Engeland in omvang de tweede markt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer