Uitvoer+bloemen+en+planten+neemt+fractie+toe
Nieuws
© Dirk Hol

Uitvoer bloemen en planten neemt fractie toe

De exportwaarde van bloemen en planten lag in januari 1 procent hoger dan in de vergelijkbare maand van 2018, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten.

Volgens de statistieken van Floridata, het bureau dat de exportcijfers bijhoudt, vertegenwoordigde de export in de afgelopen maand een waarde van 444 miljoen euro. Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat de januari-uitvoer steeg, zij het dat de groei in de voorgaande jaren groter was met 12 en 8 procent.

Ondanks de lichte groei in het begin van dit jaar maakt de koepelorganisatie van de sierteelhandelaren zich zorgen over de Duitse en Engelse markt. Alleen in oktober werd in de voor Nederland belangrijkste markt, Duitsland, vorig jaar een plus genoteerd. De exportwaarde naar de Bondsrepubliek bleef in 2018 uiteindelijk 3 procent achter bij 2017. Het marktaandeel van Duitsland, in 2014 nog 30 procent, kromp in 2018 naar 27,9 procent.

'Niemand weet wat Brexit voor de handel voor gevolgen heeft. Als dan ook de grootste afzetmarkt stagneert, is dat zorgwekkend. Ook Zwitserland viel in januari om niet te verklaren redenen terug. We zien wel groei in Oost-Europese landen en verder gelegen bestemmingen', signaleert de VGB. Opmerkelijk is wel dat de export naar Engeland in de afgelopen maand steeg. 'Dat kan incidenteel zijn', zegt Wesley van den Berg van Floridata.

Van de top-10 exportbestemmingen zakte de uitvoer naar vijf: Duitsland (-8 procent), België (-6 procent), Italië (-5 procent), Zwitserland (-4 procent) en Zweden (-8 procent). De export steeg richting Frankrijk (6 procent), Engeland (12 procent), Polen (4 procent), Rusland (15 procent) en Denemarken (11 procent). De top-10 is goed voor ongeveer 80 procent van de totale Nederlandse sierteeltexport.

De VGB meldt verder dat de handel met verre bestemmingen sterk toeneemt. De afzet in China verdubbelde in januari doordat het Chinees nieuwjaar vroeg viel. 'Amerika pluste opvallend met 30 procent in de eerste maand dit jaar”, aldus Van den Berg.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer