Gang+van+zaken+aan+klimaattafels+moet+openbaar
Nieuws
© Dirk Hol

Gang van zaken aan klimaattafels moet openbaar

De notulen van de klimaattafels mogen niet langer vertrouwelijk blijven. De Eerste Kamer heeft een motie aangenomen die het kabinet vraagt om openbaarmaking.

Tijdens een debat over de voorstellen voor een Nederlands klimaatakkoord plaatste de PVV enkele weken geleden vraagtekens. Dat deed de partij vanwege het feit dat vrijwel niets bekend is over de loop van de onderhandelingen aan de verschillende klimaattafels. Nederlandse burgers horen volgens deze fractie te weten wie welk standpunt heeft ingenomen.

Ook het parlement hoort daarvan op de hoogte te zijn. Die moet 'vanuit haar controlerende taak kunnen toetsen welke belangen zijn ingebracht en afgewogen bij de klimaattafels', aldus de tekst van een motie die door de PVV was ingediend.

Bekend is dat van alle bijeenkomsten van de klimaattafels en van het overkoepelende Klimaatberaad verslagen zijn gemaakt. In de motie werd de regering opgeroepen om al die verslagen alsnog openbaar te maken.

Meerderheid dankzij D66

Bij de stemmingen kreeg het PVV-verzoek aan de regering dinsdag steun van alle andere oppositiefracties: SGP, PvdA, GroenLinks, PvdD, 50Plus, Onafhankelijke Staten Fractie en SP. Van de regeringspartijen kiest ook D66 voor openbaarmaking. Daarmee behaalde de motie een meerderheid.

Het is nu aan het kabinet om Ed Nijpels, de voorzitter van het Klimaatberaad, te verzoeken alle verslagen te verzamelen en te publiceren. Minister Kajsa Ollongren (BZK) heeft daarbij wel het voorbehoud gemaakt dat de deelnemers van de klimaattafels nog bezwaren kunnen inbrengen omdat zij 'in de veronderstelling waren dat zij in beslotenheid hun beraadslagingen konden voeren'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer