Strijd+voor+betere+arbeidswet+nu+naar+Eerste+Kamer
Nieuws
© Dirk Hol

Strijd voor betere arbeidswet nu naar Eerste Kamer

'Werk dat naar z'n aard tijdelijk is, kun je niet vastspijkeren in een vast dienstverband. Wijs minister Wouter Koolmees van SZW alstublieft op deze denkfout.' Met die oproep van voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW aan de Eerste Kamer zijn de werkgeversorganisaties een nieuw offensief gestart voor een betere Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB).

De Tweede Kamer ging in februari akkoord met de WAB. Werkgeversorganisaties, waaronder LTO Nederland, verwachten forse nadelige effecten van deze wet die een verschuiving van tijdelijk naar vast werk moet bewerkstelligen. Zo wordt seizoenswerk in de land- en tuinbouw onaantrekkelijker en duurder.


Bij de behandeling in de Tweede Kamer is de zogenoemde ww-boete voor scholieren en studenten geschrapt, maar andere nadelen als het hogere ww-tarief voor seizoenswerk en de transitievergoeding vanaf dag 1 bleven overeind. Daarom is de strijd voor verbetering van de wet nu verplaatst naar de Eerste Kamer.

Voorbereidingen beginnen

De Senaat gaat binnenkort debatteren over de WAB en start daarvoor nu de voorbereidingen. Daarom overhandigde een delegatie van LTO Nederland, MKB Nederland en VNO-NCW dinsdag een petitie aan de commissie voor SZW van de Eerste Kamer. Daarin staan alle bezwaren tegen de WAB nog eens opgesomd.

'Deze wet is dom, bevat een grote denkfout en belemmert de ondernemers', vatte De Boer de kritiek samen. Aardbeienteler Robert van Meer uit Breda gaf de senatoren daarna een toelichting vanuit zijn eigen praktijk, waarin hij benadrukte dat hij voor het plukken van het seizoensproduct aardbeien mensen niet het hele jaar in dienst kan houden.

Opheldering is nodig

De petitie werd in ontvangst genomen door D66-senator en voorzitter van de SZW-commissie Alexander Rinnooy Kan. Hij liet weten de praktische bezwaren tegen de WAB 'buitengewoon serieus' te nemen. De minister moet hierover op z'n minst opheldering verschaffen aan de Eerste Kamer, aldus Rinnooy Kan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer