LTO+wil+in+kwestie+seizoensarbeid+%27boter+bij+de+vis%27
Nieuws
© Dirk Hol

LTO wil in kwestie seizoensarbeid 'boter bij de vis'

LTO Nederland wil de komende tijd alsnog een lagere ww-premie realiseren voor seizoensarbeid in de land- en tuinbouw. Dat laat voorzitter Marc Calon weten in reactie op de politieke besluiten over de Wet arbeidsmarkt in balans.

De Tweede Kamer ging dinsdag in meerderheid akkoord met de WAB. Voor seizoenarbeid komt er een mogelijkheid om een uitzondering te krijgen voor bepaalde lastenverzwaringen, maar de hoge ww-premie voor tijdelijk werk blijft gehandhaafd.

LTO legt zich daar nog niet bij neer. Calon wijst op de Kamerbreed gesteunde motie van VVD en CDA die het kabinet vraagt 'het gesprek te blijven voeren met sociale partners over specifieke knelpunten bij seizoensarbeid en met hen te bezien of voor een sector dan maatwerkoplossingen kunnen worden gevonden'.

Zorgen gezien en serieus genomen

'We hadden graag gezien dat de lage ww-premie nu direct was geregeld', reageert voorzitter Marc Calon. 'Dit gaat de werkgevers handenvol geld kosten en dat willen we niet. Maar de politiek heeft de zorgen van werkgevers over seizoensarbeid wel gezien en serieus genomen.’ In het overleg met minister Wouter Koolmees (SZW), dat op korte termijn gevoerd zou moeten worden, zal LTO de effecten van duurder seizoenwerk nadrukkelijk aan de orde stellen. ‘Minister Koolmees zal dan moeten leveren’, concludeert Calon.

Content is LTO met de 12 miljoen euro die jaarlijks beschikbaar komt voor de scholing van werknemers in de landbouw, horeca en recreatie. Een aangenomen motie van de vier coalitiepartijen vraagt het kabinet dat bedrag vrij te maken voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor bbl-plekken. 'Investeren in scholing en ontwikkeling van medewerkers en het bieden van leer-werkplaatsen voor jongeren is belangrijk voor de toekomst van onze sector', aldus Calon. 'We zijn daar blij mee en we denken graag mee over de invulling.'

Samen met andere ondernemersorganisaties voerde LTO de afgelopen periode de campagne 'Zo werkt het niet!'. Daarin is benadrukt dat werkgevers met seizoenswerk niet moeten opdraaien voor de extra beprijzing van flexwerk om vast werk aantrekkelijker te maken.

Nu boter bij de vis

'Tijdelijk werk, zoals seizoenswerk, het opvangen van pieken door scholieren of vervanging bij ziekte, laat zich niet vastspijkeren in een vast dienstverband. Daar is de politiek nu van doordrongen, maar de boter moet nog bij de vis', stelt Calon vast.

Daarbij zal flink wat overredingskracht nodig zijn bij minister Koolmees. Die erkende vorige week in de Tweede Kamer dat het aangaan van vaste contracten voor seizoensarbeid 'lastiger' is dan voor sommige andere werkzaamheden. 'Maar het is niet onmogelijk.' En een lage ww-premie voor seizoenswerk is volgens hem onhaalbaar omdat de Belastingdienst dat niet aankan. 'Dat is niet te handhaven', aldus de bewindsman.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  33° / 16°
  10 %
Meer weer