Haagse+start+voor+actie+tegen+Wet+arbeidsmarkt
Nieuws
© Dirk Hol

Haagse start voor actie tegen Wet arbeidsmarkt

De campagne tegen de foute onderdelen van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is van start gegaan. Een delegatie van de deelnemende organisaties heeft dinsdag een manifest aangeboden aan de Tweede Kamer.

In het manifest staan de bezwaren geformuleerd tegen het wetsvoorstel van minister Wouter Koolmees (SZW). Het gaat met name over de gevolgen die de nieuwe regelgeving zal hebben voor tijdelijk werk. Dat wordt aanmerkelijk duurder en bovendien lastiger te organiseren.

Naast LTO Nederland komen ook vertegenwoordigers van onder meer detailhandel, horeca, recreatie en evenementenbeveiliging in actie onder het motto ‘Zo werkt het niet!’ Samen gingen ze dinsdag in gesprek met de Kamercommissie voor SZW.

Fruitteler Robert van Meer

Namens de land- en tuinbouw was zachtfruitteler Robert van Meer uit Etten-Leur aanwezig. Hij maakte duidelijk dat de maatregelen in de WAB in zijn bedrijf leiden tot een kostenverhoging van dik 6 procent. 'En dat alleen maar omdat ik nu eenmaal niet jaarrond werk heb.'

In het gezamenlijke manifest vragen de ondernemers en hun organisaties de Haagse politiek om tijdelijk werk serieus te nemen en om de WAB aan te passen. Dat betekent het schrappen van de hoge WW-premie en de transitievergoeding voor seizoenswerk, pieken en scholieren en het behoud van flexibiliteit rond oproepcontracten.

Geen keuze mogelijk

'Werkgevers met tijdelijke seizoenarbeid kunnen niet de keuze maken om seizoenkrachten een vast dienstverband te geven', geeft ook LTO-voorzitter Marc Calon aan. 'Deze beprijzing schiet zijn doel voorbij en voor Nederland belangrijke economische sectoren worden keihard getroffen. Zo werkt het niet!'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  60 %
Meer weer