Actie De Natuurweide moet bioboer redden

De Natuurweide lanceert actie Red de Bioboer. Greenpeace Nederland, Milieudefensie en Wakker Dier staan achter dit initiatief van de landelijke vereniging van biologische melkveehouders.

Actie+De+Natuurweide+moet+bioboer+redden
© Twan Wiermans

Eén op de twintig biologische melkveehouders dreigt failliet te gaan. Ze dreigen hun bedrijf te moeten sluiten door aangepaste wet- en regelgeving in Nederland, terwijl zij volgens De Natuurweide een essentiële bijdrage leveren in de verduurzaming van de landbouw.

'Biologische boeren zijn het toonbeeld van de kringlooplandbouw die Schouten graag ziet. Laat hen dan niet gestraft worden door dit 'shitbeleid'', stelt Wakker Dier. Ook Greenpeace Nederland ondersteunt het initiatief en pleit voor een omslag binnen de landbouw naar biologisch met minder dieren en meer plantaardig voedsel.

Passende wetgeving

De actie informeert het publiek en roept burgers op zich achter de biologische melkveehouderij te scharen. Zo wil De Natuurweide zorgen voor passender wetgeving die bijdraagt aan een systeemverandering in de Nederlandse landbouw. Maar ook voorkomt dat koplopers in de kringlooplandbouw het onderspit delven.

Volgens De Natuurweide is hier een brede maatschappelijke steun voor nodig, van producent tot consument en van geld tot inzet. Op de website van Red de Bioboer vertellen een aantal getroffen biologische melkveehouders hun verhaal.

Strijdvaardig

Biologisch melkveehouder Hans Nieuwenburg blijft strijdvaardig. 'Het kan toch niet zo zijn dat wij biologische boeren, boeren die – als we de overheid moeten geloven – het voorbeeld zijn voor een duurzame toekomst, opgezadeld worden met regelgeving waardoor wij failliet dreigen te gaan!'

'Regelgeving die mestoverschot reguleert, terwijl het mesttekort in de biologische sector daardoor alleen maar groter wordt', aldus Nieuwenburg. De getroffen groep biologische melkveehouders is volgens De Natuurweide verhoudingsgewijs groot en zal alleen maar toenemen als er geen omslag in beleid plaatsvindt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer