FNP onderzoekt vrijstelling OZB voor bioboer

Fryske Nasjonale Partij (FNP) wil via vrijstelling van de onroerende zaak belasting (OZB) en waterschapsheffingen de omschakeling naar biologisch te stimuleren. Dat gaf lijsttrekker van de FNP en landbouwgedeputeerde Johannes Kramer vrijdagavond aan tijdens een bijeenkomst van de partij over natuur en landbouw op Dairy Campus in Leeuwarden.

FNP-gemeenteraadsfracties en de FNP-fractie in het algemeen bestuur van het Wetterskip Fryslân onderzoeken of deze vrijstelling van de gemeentelijke en waterschapsbelasting voor een termijn van twee jaar mogelijk is. In februari hoopt de partij hier meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Biokenniscentrum

Daarnaast wil provincie Friesland via een biokenniscentrum biologische landbouw meer promoten en een exportprogramma maken voor biologische producten. 'Biologische boeren kunnen bijvoorbeeld een keer per maand op de Albert Cuijpmarkt in Amsterdam staan. En op de Grüne Woche kunnen we de Friese biologische landbouw ook promoten', nam Kramer een schot voor de boeg.

Kramer gaf onlangs aan voor een 100 procent biologische landbouw te willen gaan. Volgens hem komt er een einde aan het verdienmodel voor gangbare landbouw. 'Boeren moeten door steeds meer en hogere doorspringen om verder te kunnen. Op termijn gaan ze in de klimaatdiscussie de dieselauto achterna'

? Lees meer: Verdienmodel voor gangbare landbouw loopt ten einde

GrienLinks

Volledig omschakelen van de landbouw naar biologisch is volgens schapenhouder en FNP-kandidaat voor Provinciale Staten Gabe Schaaf niet verstandig en zonde, gaf hij Kramer mee. 'Ik heb soms het gevoel dat ik bij GrienLinks zit. Je stoot hiermee vele gangbare boeren voor het hoofd. Er is al heel veel gebeurd in de gangbare landbouw. Een groter sprong is voor veel ondernemers niet haalbaar. Dan moet er een heel deel van de boeren eruit, want we hebben te weinig ruimte voor volledige biologische landbouw.'

Daarbij komt volgens de schapenhouder dat de consument nog steeds geen melk wil die een kwartje duurder is. Beter is volgens Schaaf de gangbare boeren de komende tien tot vijftien jaar verder te helpen.

Bert Vollema zit in de omschakeling naar biologisch. Hij is blij dat hij de stap gemaakt heeft, gaf hij aan. 'Ik wil graag vraaggericht produceren in plaats van aanbodgericht.' Biologisch boer Wopke Feenstra gaf te kennen helemaal achter de visie van Kramer te staan. 'Het bezorgt mij kippenvel.'

Weer

 • Zondag
  8° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer