Uiterlijk+30+juni+vaccineren+tegen+IBR
Nieuws
© Twan Wiermans

Uiterlijk 30 juni vaccineren tegen IBR

Melkveebedrijven die bij de landelijke aanpak tegen BVD en IBR kozen voor de 'IBR-route vaccinatie', moeten uiterlijk 30 juni ten minste één vaccinatieronde hebben toegepast.

De vaccinatie moet worden uitgevoerd op alle in aanmerking komende dieren van drie maanden en ouder. Dat meldt Dierenartsen Midden Brabant.

Dit jaar zijn de zuivelondernemingen gestart met de landelijke aanpak ter bestrijding van BVD en IBR.

Intervallen

Vaccinaties die zijn uitgevoerd vanaf 1 januari 2018 zijn geldig. Daarna dienen melkveehouders de vaccinatie met intervallen van een half jaar te herhalen.

Als melkveehouders consequent blijven vaccineren, de juiste preventieve maatregelen nemen en geen dieren aanvoeren met IBR-antistoffen, groeit het bedrijf door natuurlijke vervanging langzaam maar zeker uit de IBR-besmetting.

Vrijstatus

Het advies is om jaarlijks een tankmelkmonster te laten onderzoeken op IBR-antistoffen.

Op het moment dat de uitslag van dit onderzoek gunstig is, kan de veehouder gaan voor de IBR-vrijstatus via het programma IBR-vrij (route tankmelk) of IBR-vrij (route intake bloed, bewaking tankmelk).

Regelgeving

Naar verwachting komt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vanaf 1 januari 2019 met regelgeving (amvb) voor de bestrijding van IBR, die geldt voor alle rundveebedrijven. De inzet is gericht op een soepele overgang van het huidige bestrijdingsplan naar de landelijke regelgeving.

De richtlijnen zijn in te zien op de website: www.ibrbvd.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  50 %
 • Maandag
  5° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer