Uitbraak+BVD%2Dvirus+type+2+op+vleeskalverbedrijf
Nieuws
© Twan Wiermans

Uitbraak BVD-virus type 2 op vleeskalverbedrijf

Deze week is op een Nederlands vleeskalverbedrijf een besmetting met BVD type 2 bevestigd. Op het betreffende vleeskalverbedrijf was sinds maart sprake van klinische problemen.
Buitenlandse kalveren

De dieren hadden longklachten en er was sprake van verhoogde sterfte. Bij pathologisch onderzoek werd bij twee onderzochte dieren longontsteking door bacteriën vastgesteld en BVD-virus aangetoond. Het BVD-virus is getypeerd en het betreft een BVD type 2 stam.

Het gaat om buitenlandse kalveren. Inmiddels zijn de klinische problemen op het bedrijf verminderd. Tevens zijn door de betrokken integratie, veehouder en practicus de in 2014 afgesproken hygiënemaatregelen in werking gesteld.

De GD vraagt dierenartsen alert te zijn op BVD en bij verdenkingen of grote uitbraken de Veekijker te bellen. Voor de diagnostiek is met name pathologisch onderzoek van belang. Bij het aantonen van het BVD-virus is typering van de stam belangrijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  4° / 0°
  60 %
 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
Meer weer