Leeuwarder+Veemarkt+moet+wijken+voor+voetbal
Nieuws
© foto Jenze Kingma

Leeuwarder Veemarkt moet wijken voor voetbal

De Leeuwarder Veemarkt verdwijnt binnen twee jaar uit de WTC-hallen in Leeuwarden. Het bestuur is in gesprek met de gemeente en de eigenaar van WTC over een andere locatie, laat veemarkt-voorzitter Andries Kingma weten.

De kans is groot dat de veemarkt moet wijken voor een bioscoop, kegelcentrum en restaurants die vlakbij het nieuwe Cambuur-stadion komen. 'Het is nog niet helemaal duidelijk wat er komt. Wel is zeker dat wij op korte termijn moeten uitkijken naar een andere locatie.'

De veemarkt wordt sinds ruim vijftig jaar op dezelfde locatie gehouden. Eerder was de veemarkt een open markt bij het Centraal Station. In 1963 kreeg de veemarkt een onderkomen in de Frieslandhal. De markt bood toen jaarlijks plaats voor vierduizend runderen en kalveren, tweeduizend schapen en achthonderd varkens. Nadat in 1996 brand uitbrak, kwam er een nieuwe accommodatie op dezelfde plek.

Uitdaging

Kingma noemt de verplaatsing van de Leeuwarder veemarkt 'een uitdaging'. 'Het biedt weer nieuwe perspectieven. We gaan met de ontwikkeling mee. Dat er andere plannen zijn op een locatie die bijna in het hart van de stad ligt, begrijp ik goed.'

Jaarlijks verhandelt de veemarkt gemiddeld zo'n dertigduizend koeien, zeventigduizend tot tachtigduizend schapen en ook zo'n dertigduizend kalveren. 'Dat is een behoorlijke capaciteit. Op een nieuwe locatie kunnen we de hal inrichten op de nieuwste eisen voor dierenwelzijn. We hebben nu al heel veel aanpassingen gedaan, maar soms komen die aanpassingen in conflict met de aan- en afvoer.'

Mogelijkheden

Over een eventuele nieuwe locatie wil Kingma nog niets kwijt. 'Er zijn heel veel mogelijkheden. Alles is nog open.' Wel gaat hij er vanuit dat de markt in Leeuwarden blijft. 'Sinds eeuwen is Leeuwarden de marktplaats voor vee. Het heeft een rijke, langdurige geschiedenis.'

'Zeker de verplaatsing uit het centrum vijftig jaar geleden, weg van de historische restaurants en café's had veel impact', geeft de voorzitter aan. 'Emotie over een verplaatsing is er nog wel, maar niet meer zoals vroeger. Het is veel zakelijker geworden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  80 %
Meer weer