Lichte+daling+fosfaatproductie+varkenshouderij
Nieuws
© Twan Wiermans

Lichte daling fosfaatproductie varkenshouderij

De fosfaatproductie door varkens is in 2018 licht gedaald door een geringe afname van het aantal vleesvarkens. De fosfaatproductie van de varkenssector kwam vorig jaar uit op 37,3 miljoen kilo, 200.000 kilo minder dan in 2017.

Dat blijkt uit de nieuwste (voorlopige) cijfers over de Nederlandse fosfaat- en stikstofproductie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Varkenshouders werden door de regeling fosfaatreductieplan varkenshouderij gestimuleerd om over te schakelen op voer met een lager fosforgehalte. Dat droeg, naast een lichte afname van het aantal vleesvarkens, ook bij aan de daling van de fosfaatproductie in de varkenshouderij.

Mede door deze maatregelen is de fosfaatproductie de laatste jaren gedaald. Het ligt nu 2,4 miljoen kilo onder het fosfaatplafond van 39,7 miljoen kilo.

De varkenshouderij wist in 2018 ook de stikstofproductie omlaag te brengen. Lag de stikstofproductie in 2017 nog op 97,4 miljoen kilo stikstof, in 2018 was dit gedaald naar 96,9 miljoen kilo stikstof. Dat is ruim 2 procent onder het plafond van 99,1 miljoen kilo stikstof. De stikstofproductie bij fokvarkens daalde met 100.000 kilo en die van vleesvarkens ging 500.000 kilo omlaag.

Leghennen

In 2018 steeg de fosfaatproductie van legpluimvee ten opzichte van een jaar eerder met 4 procent tot 21,1 miljoen kilo. In de vleespluimveesector daalde de fosfaatproductie echter met bijna 10 procent tot 6,5 miljoen kilo.

Deze veranderingen in de fosfaatproductie hangen vooral samen met een verandering van de wijze waarop de pluimveestapel wordt geteld. In de Landbouwtelling van 2018 is de opgave door de boer vervangen door een telling op basis van het Identificatie- en Registratiesysteem voor pluimvee.

Oorzaak trendbreuk

Deze methodewijziging is vermoedelijk de oorzaak van de trendbreuk in het aantal vleeskuikens, stelt het CBS. In 2018 steeg het aantal leghennen met 3 procent tot 47,7 miljoen en daalde het aantal vleeskuikens met 10 procent tot 43,2 miljoen dieren. De totale fosfaatproductie van pluimvee lag in 2018 krap 1 procent boven het fosfaatplafond van 27,4 miljoen kilo.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer