Valentijnsdate+met+pluimveehouder+en+dierenactivist
Nieuws
© Hugo Bens

Valentijnsdate met pluimveehouder en dierenactivist

Legpluimveehouder Hugo Bens greep Valentijnsdag aan om de gespannen relatie met de dierenactivisten te verbeteren. Dierenactivist Erwin Vermeulen van Animal Rights bezocht het scharrelpluimveebedrijf van familie Bens in Haps. Nieuwsuur filmde de date.

‘Onze Valentijnsdate is geslaagd’, zo eindigt Hugo Bens, voorzitter LTO/NOP Leghennenhouderij en scharrelpluimveehouder in Haps, de uitzending bij Nieuwsuur op Valentijnsdag. Erwin Vermeulen bezocht 12 februari het scharrelhennenbedrijf.

Activisten bezochten het bedrijf van familie Bens twee keer en maakten filmopnames. Familie Bens nodigde meermalen de activisten uit en Erwin Vermeulen nam de uitnodiging aan. ‘Ons doel wat de dialoog aangaan en meer begrip voor elkaar kweken. Wij respecteren veganisten maar willen laten zien wat die terreuracties met boeren en hun families doen’, zegt Hugo Bens.

Vermeulen vindt dat belangenorganisaties voornamelijk ingaan op de manier hoe de beelden verkregen zijn en niet op de beelden die ze tonen. Erwin kreeg een rondleiding in de stal met kippen van 93 weken oud die nog prachtig in de veren zaten.

Activisten

Voorafgaand aan het bezoek worstelde familie Bens met de vraag van Nieuwsuur of ze mocht komen filmen. Hugo: ‘Uiteindelijk heb ik mijn gevoel gevolgd. Tegenstanders vonden dat ik de activisten geen podium moest geven maar ik ben blij met de uitzending.’

Het doel van de date was een goed gesprek voeren en meer inlevingsvermogen door de activisten. Volgens Bens is dat goed gelukt.

Nieuwsuur filmde de date en zond die op Valentijnsdag uit.

Vervolgdates

Minister Schouten gaat deze zomer gesprekken organiseren om ‘mensen die opkomen voor dieren, en mensen die opkomen voor boeren dichter bij elkaar te brengen’.
Hugo Bens: ‘Dat is hard nodig. We kunnen het niet redden met alleen maar rechtszaken. We moeten laten zien dat wij goed voor de dieren zorgen en wat de acties van de dierenwelzijnsorganisaties teweeg brengen bij boeren en hun families. Als boeren moeten we meer ons gezicht laten zien en vertellen waar we mee bezig zijn’.

Dat kan volgens hem op allerlei manieren en elke boer kan meedoen op zijn eigen manier.

Bens maakt zich ook zorgen over de vertegenwoordiging van boeren in diverse organisaties. Bij het congres voor Raad van Dierenaangelegenheden waren afgelopen donderdag nauwelijks boeren, de RDA adviseren wel politiek en de minister over onder andere dierenwelzijn. ‘Wij, als boeren, zijn ook deskundigen en we moeten zorgen dat we meepraten en midden in het speelveld staan.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  60 %
Meer weer