Landbouwraad wil dat lidstaten populatie wilde zwijnen indammen

België meldt nog steeds nieuwe gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP). Vorige week riep EU-commissaris Vytenis Andriukaitis lidstaten op de populatie wilde zwijnen in te dammen. Nederland is blij met die oproep.

Landbouwraad+wil+dat+lidstaten+populatie+wilde+zwijnen+indammen
© outdooralabama.com

Wat is de actuele situatie?

Sinds 13 september 2018 werden in totaal 1.052 everzwijnen bemonsterd, waarvan 883 afkomstig waren uit het besmette gebied. Tot begin februari werden 414 gevallen van AVP vastgesteld, allemaal uit de besmette zone. In het zuidoosten raakt de besmette zone sinds eind december de Franse grens. Half januari werd deze zone naar het westen opgerekt.

Oost-Europa meldt over 2018 ruim 5.300 uitbraken, waarvan ruim 1.350 keer op varkensbedrijven, in Roemenië in het bijzonder.

• Lees ook: Varkenshouders moeten noodplan AVP hebben

Hoe reageert de EU?

Voor Denemarken, Duitsland of Nederland betekent een AVP-uitbraak een economische ramp. Denemarken begon daarom 28 januari met de bouw van een hek op de grens met Duitsland.

EU-commissaris voor gezondheid en veiligheid Vytenis Andriukaitis deed vorige week tijdens de landbouwraad hekken tussen de Europese lidstaten af als verspilling van belastinggelden. Hij riep alle lidstaten op vooral de populatie wilde zwijnen in te dammen.

Als het aan de diergezondheidsraad van de EU ligt, komt er om elk varkensbedrijf in Europa een hek.

Hoe is de stemming in Nederland?

De varkenssector in Nederland deelt het standpunt van Andriukaitis. Ook de sector pleit al langer voor een intensievere jacht op wilde zwijnen. Die worden namelijk gezien als reservoir van het virus. Met name in Limburg maken varkenshouders zich zorgen. In 2018 werden daar alleen al bijna 1.200 zwijnen gedood, waarvan ruim 70 door een ongeval.

In Nederland is er ook buiten de agrarische sector steeds meer zorg om de druk door wilde zwijnen. Over de mogelijkheden van het plaatsen van wildroosters langs snelwegen en regionalisering wordt gesproken.

En Duitsland?

Ook in Duitsland wordt gesproken over de mogelijkheden van regionalisering, om te voorkomen dat de hele export stil komt te liggen. Mits het tot een uitbraak komt. Duitsland grenst aan Polen en houdt er serieus rekening mee dat AVP binnen de landsgrenzen komt.

De Duitse boerenbond (DBV) pleit voor aanpassing van de EU-exportcertificaten voor varkensvlees, vooral voor Japan en China. Wanneer de ziekte alleen onder wilde zwijnen zit, moet export mogelijk blijven.

Wat is de grootste risicofactor?

Dat blijft de mens. Het virus kan namelijk lang overleven in vlees of vleesproducten van besmette varkens, zoals fijne vleeswaren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer