Europees+Parlement+stemt+in+met+bordeskeuring
Nieuws
© pixabay

Europees Parlement stemt in met bordeskeuring

Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met de voorstellen van VVD-Europarlementariër Jan Huitema om bordeskeuringen en een 'Schengen voor varkens' mogelijk te maken binnen Europese wetgeving.

Bordeskeuring is een keuringsmethode van dieren voor export, waarbij op een verzamelcentrum de keuring op de veewagen plaatsvindt door een dierenarts. Op deze manier hoeven de dieren niet meer uit- en ingeladen worden, waardoor stress voor dieren verminderd kan worden.

In Nederland zijn pilots uitgevoerd met deze bordeskeuring in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), dierenartsen en transporteurs. Maar deze bordeskeuring is niet toegestaan binnen de huidige Europese regelgeving.

Alternatieve keuringsmethoden

Het Europees Parlement wil nu meer ruimte maken voor alternatieve keuringsmethoden, zoals de bordeskeuring, zonder dat deze extra risico's voor diergezondheid of het dierenwelzijn met zich meebrengen.

Daarnaast heeft het Europees Parlement een voorstel van Huitema aangenomen waarmee de transporttijd van varkens naar het slachthuis verkort kan worden. In sommige gevallen ligt het dichtstbijzijnde slachthuis net over de grens in het buitenland. Het transport naar deze dichterbij gelegen slachthuizen in het buitenland wordt ontmoedigd door regelgeving.

Schengen voor varkens

Het Europees Parlement wil nu dat de Europese Commissie onderzoekt of hier een oplossing voor gevonden kan worden en er een Schengen voor varkens kan ontstaan.

Huitema: 'In Den Haag is meermaals gesproken over een Schengen voor varkens en in Nederland zijn er succesvolle pilots uitgevoerd met de bordeskeuring. Beide om stress bij de dieren te verminderen. Europese wetgeving staat dit nog niet toe. Ik ben blij dat nu ook het Europees Parlement oproept om de wetgeving voor deze initiatieven aan te passen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  35° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer