Iedere+kip+krijgt+persoonlijk+voedingsprogramma
Achtergrond
© Twan Wiermans

Iedere kip krijgt persoonlijk voedingsprogramma

Hoe kun je een kip of kuiken zo individueel mogelijk voeren? Die uitdaging gaat Laura Star, kersverse lector Precisievoeding en Duurzame pluimveehouderij bij Aeres Hogeschool Dronten, de komende jaren aan.

In haar inauguratierede, getiteld 'De kip als topsporter', lichtte Star deze week toe wat haar lectoraat zal bijdragen aan het bevorderen van een duurzame en meer circulaire pluimveehouderij. Met andere woorden: hoe kunnen pluimveehouders kippen zo dicht mogelijk op behoefte voeren en hiermee prestaties op het gebied van gezondheid en welzijn bevorderen en milieubelasting verminderen.

Star wil met haar lectoraat op zoek gaan naar toepassingen van nieuwe grondstoffen en daarnaast een topsportprogramma voor pluimvee ontwikkelen.

Individuele behoefte

In een koppel pluimvee is er namelijk een enorme variatie in voeropname en hiermee waarschijnlijk ook in nutriëntenbehoefte. Inzicht in de individuele behoefte van kippen in relatie tot de prestaties zal bijdragen aan een meer nauwkeurige afstemming van het voer voor iedere individuele kip. Bovendien is het een eerste stap naar een precisievoedingssysteem waarin elke kip zijn eigen persoonlijke voedingsprogramma heeft.

'Dat lijkt toekomstmuziek, maar ik denk dat we over tien jaar zover kunnen zijn', aldus Star, die om te beginnen denkt aan het indelen van koppels kippen in groepen. Die indeling zou plaats kunnen hebben op basis van gewicht of voeropname. 'Je kunt ze selecteren door hun gewicht te meten via een plateau voor de voerbak.' Maar ook een andere vorm van individuele kipherkenning, bijvoorbeeld via een chip, sluit Star op termijn niet uit.

Samenwerken

Binnen het lectoraat zullen studenten, docenten en onderzoekers samen met bedrijven, ondernemers en kennisinstellingen, waaronder Schothorst Feed Research en het Poultry Expertise Centre, gaan werken aan het ontwikkelen van kennis over deze precisievoeding.

Er wordt bovendien gekeken naar het toepasbaar maken van technieken voor de dagelijkse praktijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  70 %
Meer weer