Nog+acht+bedrijven+volledig+geblokkeerd+om+fipronil
Nieuws
© Alex J.de Haan

Nog acht bedrijven volledig geblokkeerd om fipronil

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in totaal 363 bedrijven met 808 stallen geblokkeerd in verband met fipronil. Op dit moment zijn van de 363 bedrijven nog 8 bedrijven volledig geblokkeerd. 29 bedrijven zijn nog gedeeltelijk geblokkeerd.

Van de 808 betrokken stallen zijn nog 19 stallen volledig geblokkeerd en 45 gedeeltelijk. Dat melden minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brief aan de Tweede Kamer. Vrijgave geschiedt op stalniveau en afzonderlijk voor eieren, pluimveevlees en mest.

Eén op de 90

Maandelijks onderzoekt de NVWA eieren in de retail op fipronil. Tijdens deze monitoring worden af en toe nog eieren aangetroffen waarbij het gehalte fipronil de maximale residulimiet overschrijdt. In oktober 2018 had één van de 90 monsters een fipronilwaarde boven deze grens, maar de waarde zat wel onder de meetonzekerheid.

In november 2018 had één van de 80 monsters een fipronilwaarde boven de limiet en ook nu zat het gehalte onder de meetonzekerheid. Bij vondsten van eieren met fipronilwaarden boven de maximale residulimiet worden de betrokken bedrijven in de keten aangesproken op hun eigen verantwoordelijkheid. Dit betekent dat de eieren met een waarde boven deze grens door de bedrijven uit de handel moeten worden gehaald.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 7°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 13°
  40 %
 • Zaterdag
  16° / 12°
  20 %
Meer weer