Fijnstof+uit+pluimveestallen+is+betaalbaar+te+reduceren
Nieuws
© Dick van Doorn

Fijnstof uit pluimveestallen is betaalbaar te reduceren

Nieuwe veelbelovende technieken kunnen de fijnstofuitstoot uit pluimveestallen fors verminderen. Dat bleek woensdag tijdens het Fijnstof Event in Barneveld.

Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) is in 2017 begonnen met metingen op praktijkbedrijven om het effect van tien nieuwe technieken op de fijnstofuitstoot vast te stellen. Tijdens het Fijnstof Event werden de voorlopige resultaten bekendgemaakt.

Betaalbare methoden

Volgens Workamp van het PEV en onderzoeker Hilko Ellen van Wageningen Livestock Research toont het praktijkonderzoek aan dat er betaalbare manieren zijn om fijnstof aan te pakken.

'De investeringen variëren van 0,10 tot 3,50 euro per dierplaats en de jaarlijkse kosten van een paar eurocent tot 0,50 euro per dierplaats', zegt Ellen. Hij tekent aan dat technieken met hoge kosten vaak ook hoge reducties opleveren. 'Als je de kosten uitrekent per 10 procent geschatte reductie, zijn de kostenverschillen tussen de technieken veel kleiner.'

Voorlopig

De onderzoeker benadrukt dat de resultaten van de praktijkmetingen voorlopige cijfers zijn. 'Bij de meerderheid van de technieken hebben we nog maar enkele metingen uitgevoerd. Pas als er een volledige set van metingen is, kunnen we definitief iets zeggen over de emissiereductie.'

De resultaten zijn tot nu toe ingedeeld in klassen, waarbij de reducties aan de zuinige kant zijn ingeschat.

Downloads
V13_Tabel

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  3° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  10 %
Meer weer