Reconstructieregeling+Drentse+glastuinders+bijna+afgerond
Nieuws
© Eigen foto

Reconstructieregeling Drentse glastuinders bijna afgerond

Met de revitaliseringsregeling voor de glastuinbouw van gemeente Emmen is de afgelopen drie jaar 5,5 hectare kassen gesloopt en 6,5 hectare bijgebouwd.

In totaal is zo circa 16 miljoen euro in het gebied geïnvesteerd. Volgens wethouder Robert Kleine van gemeente Emmen is de regeling daarmee een succes. 'De Stimuleringsregeling is een mooie samenwerking tussen gemeente, provincie en de tuinders om de sector te vernieuwen en duurzamer te maken', zegt Kleine.

Het merendeel van het reconstructiegeld werd door de ondernemers zelf opgebracht. Van de 16 miljoen euro aan investeringen kwam 1,2 miljoen euro van de gemeente (800.000 euro) en de provincie (400.000 euro) in de vorm van een stimuleringspremie. Daar is nu nog 460.000 euro van over.

Investeren

Met deze regeling kunnen tuinbouwbedrijven investeren in verduurzaming en verbetering van de kwaliteit van de kassen. Ze kunnen subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld sloop, (her)bouw en nieuwbouw van kassen, maar ook voor de aanleg van een energieverdeelsysteem tussen tuinbouwbedrijven.

De regeling werkt volgens Kleine niet alleen als vliegwiel voor verduurzaming en innovatie, maar ook voor werkgelegenheid. De afgelopen periode hebben twaalf werkzoekenden via deze regeling een baan gevonden. Voor nog tien personen wordt bemiddeld naar een baan.

Gemeente Emmen heeft als subsidieverplichting opgenomen dat deelnemende bedrijven actief op zoek moeten naar werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Slopen

Sinds de start van de regeling zijn zeven succesvolle subsidieverzoeken ingediend. Hierdoor wordt ruim 6,5 hectare aan nieuwe kassen gebouwd en 5,5 hectare aan kassen gesloopt. Door het slopen ontstaan kansen voor herstructurering, nieuwvestiging en uitbreiding.

De regeling loopt tot en met eind 2019. Er liggen nog een paar aanvragen op de plank.

Nieuw elan

Regiovoorzitter Cees Ruhé van Glastuinbouw Nederland bevestigt dat de regeling voor nieuw elan heeft gezorgd in het Drentse tuinbouwgebied. 'Het biedt nieuwe dynamiek voor ondernemers die er actief mee aan de slag gaan. Daarom zou het goed zijn als er na dit jaar ook een vervolg zou komen.'

Ruhé noemt de huidige regeling bescheiden. 'In andere provincies zijn de bijdragen een stuk beter. Toch is er redelijk gebruik van gemaakt, zeker sinds een tussentijdse aanpassing.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer