3+miljoen+euro+voor+verplaatsen+Gelders+glas
Nieuws
© Vidiphoto

3 miljoen euro voor verplaatsen Gelders glas

Gedeputeerde Staten van Gelderland stellen vanaf 29 oktober tot en met 14 december de regeling 'Verplaatsing glastuinbouwbedrijven Gelderland' open.

Het subsidieplafond bedraagt 3 miljoen euro, waarvan 1,5 miljoen euro komt uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en 1,5 miljoen euro uit provinciale middelen. In de nieuwe openstelling worden ook verplaatsingen naar reserveglastuinbouwontwikkelingsgebieden financieel ondersteund.

Het is in de komende openstelling ook mogelijk om cellen voor de champignonteelt als sprokkellocatie in te brengen. Dit omdat het sprokkelglas opraakt en met het verwijderen van overtollige cellen voor de paddenstoelenteelt een ruimtelijke kwaliteitsbijdrage wordt geleverd.

Provincie Gelderland richt zich op de concentratie van glastuinbouwbedrijven in een beperkt aantal gebieden, namelijk de twee glastuinbouwontwikkelingsgebieden Bergerden-Huissen en Bommelerwaard en de drie regionale clusters voor glastuinbouwontwikkeling Tuil, Est en Voorst.

Selectie

Een adviescommissie gaat de aanvragen die daarvoor in aanmerking komen, rangschikken aan de hand van selectiecriteria. Het kan voorkomen dat vanwege het subsidieplafond niet alle projecten gehonoreerd kunnen worden. De projecten met de meeste punten worden als eerste gehonoreerd.

Er is veel vraag naar een dergelijke regeling om de centralisering van glastuinbouwbedrijven op gang te brengen. Glastuinders in Gelderland deden net voor de zomer nog een oproep aan de provincie om de herstructureringsregeling te verlengen en om meer geld ter beschikking te stellen.

Effectief

Volgens Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Neerijnen en LTO Glaskracht Gelderland-West was de eerdere regeling 'Verplaatsing van glastuinbouwbedrijven gericht op de verbetering van de landbouwstructuur POP3' bijzonder effectief.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer