%27Laat+stuw+in+zomerstand+staan%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Laat stuw in zomerstand staan'

Waterschap Limburg, Aa en Maas en De Dommel roepen agrariërs op stuwen in de zomerstand te laten staan en bewerking van het land uit te stellen als dat mogelijk is.

Officieel mag per vrijdag 15 februari de grond weer worden bewerkt en bemest, maar de waterschappen willen graag zoveel mogelijk water vasthouden in het watersysteem om de grondwaterstanden te laten herstellen van de droogte van 2018.

Om die reden roepen de drie waterschappen agrariërs op nog even te wachten met grondbewerking en de stuwen in zomerstand te laten staan. Dat geldt ook voor peilgestuurde drainage.

Wederzijds belang

'We begrijpen dat stuwen zo lang mogelijk in zomerstand moeten blijven staan om water de kans te geven te infiltreren naar het grondwater', stelt Jan Veltmans, hoofdbestuurslid bij de LLTB. 'Het aanvullen van de grondwatervoorraad is in het belang van zowel de natuur als de land- en tuinbouw. Daarom steunen wij de oproep van het waterschap. Vanzelfsprekend moet de bedrijfsvoering dit dan wel toelaten.'

Ook ZLTO steunt de oproep van de waterschappen. 'Ik hoop dat agrariërs het voordeel van droge (begaanbare) grond afwegen tegen het nadeel dat de beregeningsmogelijkheden daardoor in gevaar komen, komend voorjaar', zegt Johan Elshof, specialist water bij ZLTO.

Vragen om maatwerk

'Wellicht is er een oplossing te vinden in het prioriteren van het bewerken van of bemesten van hoge gronden. En als er echt geen alternatieven zijn, zou mijn oproep zijn om voor bepaalde percelen en stuwen specifiek maatwerk te vragen aan het waterschap in plaats van een generieke oproep tot verlaging van alle stuwen. Als het waterschap de komende weken het massale verzoek krijgt om de stuwen naar beneden te zetten, heeft dat namelijk negatieve gevolgen voor de grondwaterstand', aldus Elshof.

Financieel voordeel

Har Frenken, lid van het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg, geeft aan dat het ook financieel een voordeel is om de stuwen hoog te laten staan en nog geen mest uit te rijden. 'Je kunt als boer geld verdienen door nu het water en de mest nog even vast te houden', stelt Frenken.

'De beregeningskosten per hectare zijn zo'n 200 euro en je bespaart nog eens 200 euro op extra kunstmestkosten als je pas eind maart bemest en zodoende de mineralen geen kans geeft om nu uit te spoelen', rekent hij voor.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  15° / 12°
  70 %
Meer weer