ZLTO+wil+uitbreiding+flexibele+beregening
Nieuws
© William Hoogteyling

ZLTO wil uitbreiding flexibele beregening

ZLTO pleit bij Provinciale Staten van Noord-Brabant voor uitbreiding van het flexibele beregeningsbeleid op gronden rondom natte natuurgebieden.

Aanleiding is het feit dat de grondwaterstand in gebieden met het nieuwe beleid niet lager is dan in gebieden waar nog wel beregeningsverboden gelden. Sinds 2014 is sprake van nieuw grondwaterberegeningsbeleid in grote delen van Brabant.

Op basis van bedrijfswaterplannen (BWP) gaan boeren en tuinders aantoonbaar zuinig met water om. In ruil daarvoor krijgen ze meer flexibiliteit in beregeningsmogelijkheden. Ook hoeven de ondernemers geen rekening te houden met urenverboden.

Zones rondom natte natuurgebieden

Deze aanpak wordt niet uitgerold in zones rondom de genoemde natte natuurgebieden. ZLTO zou dit graag anders zien. De nieuwste metingen van grondwaterstanden, die laten zien dat er geen verschil is waar te nemen in de grondwaterstand in gebieden met of zonder flexibel beregeningsbeleid, onderbouwen de wens van ZLTO.

Provinciale Staten bespraken vrijdag het grondwaterbeleid. Gedeputeerde Staten werken op basis van de discussie het grondwaterbeleid verder uit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 0°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  13° / -1°
  10 %
Meer weer