KWS%3A+mais+is+financieel+aantrekkelijker+dan+gras
Achtergrond
© Nieuwe Oogst

KWS: mais is financieel aantrekkelijker dan gras

Als het gaat om de carbon footprint en om de kosten, is mais een aantrekkelijker voedermiddel dan gras. Dat stelt directeur Jan Bakker van maisveredelaar KWS Benelux. Hij vindt het jammer dat gras in Nederland via regelgeving, zoals derogatie, wordt gepromoot.

Onlangs werd een verschil in fosfaatexcretienorm gevonden tussen Nederlandse en Vlaamse koeien. Zo is de excretie voor een koe die 30 kilo melk produceert, in België 30 kilo fosfaat per jaar en in Nederland ligt die norm op 34,8 kilo fosfaat. Voor ieder land wordt de fosfaatexcretienorm apart berekend.

Het rantsoen speelt daarbij een belangrijke rol. Nu is bekend dat in Vlaanderen het basisrantsoen relatief veel mais en weinig gras zit. In Nederland is het rantsoen vaak grasrijk. Dit is mede het gevolg van de derogatie, waarbij ondernemers bij een grasaandeel van minimaal 80 procent van het totale areaal meer mogen bemesten.

Terwijl de derogatie-eis moet zorgen voor minder nitraatuitspoeling, ziet Bakker mais qua carbon footprint als een beter gewas dan gras. 'Het gaat per kilo energie en eiwitproductie veel efficiënter om met water, het stoot minder broeikasgassen en minder ammoniak uit en heeft minder land nodig.'

Per hectare is het verschil tussen mais en gras 2.200 euro

Jan Bakker, directeur KWS Benelux

Snelle Lente Rogge

De KWS-directeur erkent het enige punt van zorg van de teelt van enkel mais. 'De nitraatuitspoeling is beter dan veel landbouw- en groentegewassen, maar gras scoort hier nog beter op. Door Snelle Lente Rogge te telen als tussengewas, wordt dit negatieve effect weggewerkt.'

Volgens Bakker is deze rogge prima toe te passen in combinatie met maisrassen die tijdig afrijpen in de kolf. Deze mais is eind september te oogsten, waarna op hetzelfde perceel Snelle Lente Rogge kan worden gezaaid.

Eind april

'Deze rogge ontwikkelt zich snel in het najaar, de winter en het vroege voorjaar en geeft eind april 4 tot 6 ton drogestofopbrengst en 700 tot 1.100 kilo eiwit. De rogge kan zoals gras worden geoogst, waarna eind april weer mais kan worden gezaaid.'

De combinatie maakt dat de teelt schoner is dan gras of een ander alternatief, terwijl ook de eiwitopbrengst per hectare volgens hem niet is te evenaren. 'Welke argumenten kan een neutrale minister hebben om dit niet als focus te nemen?' vraagt de KWS-directeur zich af.

Onrendabel

De grasteelt is financieel sowieso onrendabel, stelt Bakker. 'Dat gewas brengt met een opbrengst van 12 tot 13 ton product jaarlijks 1.600 tot 1.800 kilo eiwit op. Tegen 58 cent aankoopkosten is dit 1.000 tot 1.100 euro opbrengst per hectare. De kosten, inclusief 700 euro voor de grond, komen op 2.500 euro.'

Gras is een economische verliespost van 1.500 euro per hectare, rekent de KWS-directeur voor. 'Het produceren van eiwit in gras kost pakweg 1,40 euro per kilo. Het is daarom financieel niet interessant.'

Opbrengst

Volgens Bakker kost de maisteelt bij 20 ton drogestofopbrengst per hectare 2.100 euro, inclusief grondkosten. 'Het levert ook heel wat op, 1.400 kilo eiwit en 8.000 kilo zetmeel. Bij een eiwitprijs van 58 cent en een zetmeelprijs van 25 cent komt dit op een opbrengst van 812 euro aan eiwit en 2.000 euro aan zetmeel. De totaalopbrengst komt daarmee op 2.800 euro', zegt hij.

'Bij 400 euro lagere kosten is het rendementsverschil 2.000 tot 2.200 euro per hectare ten opzichte van gras.'

Nederland-België

In Nederland en België zijn er bedrijven die met honderd koeien en 50 hectare grond 1.000.000 kilo melk produceren. In België doen ze dat met 10 hectare gras en 40 hectare mais, in Nederland is dit vaak andersom. Het verschil is 30 hectare gras als mais wordt ingezet.

'Met het doorrekenen van die 2.200 euro verschil per hectare heeft de Belg daarbij een voordeel van 66.000 euro voor die 30 hectare. Per kilo melk komt dit verschil op 6,6 cent. Toch niet zo weinig.'

'Onderzaai van vanggewas bij mais is geen optie'
KWS-directeur Jan Bakker is meer voorstander van nazaai dan van onderzaai. 'Bij te vroege onderzaai loop je het risico dat het onderzaaigewas de concurrentie aangaat met het hoofdgewas. Zeker bij een koud voorjaar groeit de grasonderzaai wel, terwijl de mais nog niet opkomt. Ook zijn er dan beperkingen aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.' Ook onderzaai na opkomst is in zijn ogen geen optie. 'Dan loop je het risico dat de maisstengel breekt, vooral wanneer je aan de late kant bent.' Een ander nadeel is volgens Bakker dat er tijdens de maisoogst een gewas onder staat, met de risico's van het beschadigen van dit vanggewas. 'Hierdoor verliest dit vanggewas zijn functie.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer