Weinig+uitspoeling+bij+achterlaten+maisstro+op+land
Nieuws
© nieuwe oogst

Weinig uitspoeling bij achterlaten maisstro op land

Het achterlaten van maisstro, na de oogst van maiskolvensilage (MKS), leidt niet tot een aantoonbaar hoger risico op stikstofuitspoeling.

Dat blijkt uit een eenjarig veldexperiment, uitgevoerd op melkproefbedrijf De Marke in het Gelderse Hengelo. Melkveehouders verbouwen volgens de onderzoekers van De Marke steeds vaker maiskolvensilage (MKS). Dat is een hoogwaardig gewas dat krachtvoer kan vervangen.

Bij de oogst van MKS blijft stro achter op het land, waardoor het risico bestaat op stikstofuitspoeling. Voor De Marke was dit de aanleiding om te starten met dit experiment. De onderzoekers richtte zich op de volgende vier items:

• Maisstro verwijderen en onderzaai Italiaans raaigras
• Maisstro achterlaten en onderzaai Italiaans raaigras
• Maisstro onderploegen en nazaai Italiaans raaigras
• Maisstro onderploegen en nazaai rogge

Uitspoeling

In het onderzoek, uitgevoerd in groeiseizoen 2016-2017, is vooral gekeken naar hoeveel stro er achterblijft op het land wanneer het niet geoogst wordt en wat het risico van uitspoeling hiervan is. Verder was er aandacht voor het verschil op stikstofuitspoeling bij achterlaten op de gras onderzaai en het onderwerken en vervolgens inzaaien van gras en rogge.

Uit dit experiment blijkt dat het achterlaten van het maisstro bij de oogst van MKS geen aantoonbaar hoger risico op stikstofuitspoeling heeft opgeleverd. En het lijkt erop dat het stro ook niet grasonderzaai onderdrukt, waardoor dit gewas minder stikstof zou kunnen vastleggen.

Organische stof

Grasonderzaai als groenbemester voldoet in dit experiment beter als vanggewas voor de stikstof dan het zaaien van een gewas na de oogst. De kilogrammen droge stof per hectare zijn het hoogst bij het toepassen van grasonderzaai. Hierdoor blijft er meer organische stof op het perceel achter.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
Meer weer