Risicospreiding met maismengsel slaat aan

Wat is de meerwaarde van het uitzaaien van een mix van maisrassen? De meningen lopen sterk uiteen. Veevoercoöperatie Agrifirm heeft er succes mee.

Risicospreiding+met+maismengsel+slaat+aan
© Twan Wiermans

Een paar jaar geleden startte de onderneming met het aanbieden van maisrassen in mengsels, vergelijkbaar met graszaadmengsels. Inmiddels is het aandeel van deze mengsels in de totale omzet van maisrassen bij Agrifirm gestegen naar bijna driekwart.

Ruwvoerteelt specialist Leo Tjoonk constateert dat de risicospreiding bij de teelt, zoals legering en ziekten, dankzij het mengen van verschillende maisrassen aanslaat bij veehouders. De teeltomstandigheden wisselen van jaar tot jaar namelijk sterk.

Door meerdere rassen te gebruiken, is het negatieve effect van stortbuien, langdurige droogte of een koud voorjaar nooit zo groot dan bij het gebruik van een enkelvoudig ras, luidt de redenering.

Extra opbrengsten beperkt

Onder gunstige groeiomstandigheden zijn de extra opbrengsten in vergelijking met de enkelvoudige rassen beperkt. Vooral onder minder gunstige groeiomstandigheden kan het leiden tot significante meeropbrengsten, tot wel 4 procent.

De veevoercoöperatie biedt de mengsels aan in een overzichtelijk keuzemenu, waarbij de vroegheid van de teelt, kwaliteit en opbrengst een rol spelen. Binnen deze categorieën selecteert Agrifirm de beste rassen uit de top van de Rassenlijst. Dat bespaart de veehouder gepuzzel in een lange lijst met cijfers van enkelvoudige rassen.

Op het etiket van de maiszakken staan bij de uitzaai de gebruikte maisrassen en mengverhouding vermeld. Maar de precieze samenstelling kan bij de verkoop enkele maanden van tevoren niet worden gegarandeerd, vanwege de beschikbaarheid van enkelvoudige rassen.

Duizendkorrelgewicht

Bij de mengselkeuze wordt gelet op het duizendkorrelgewicht van de enkelvoudige rassen, zodat bij de uitzaai de precisie gehandhaafd blijft. Naast de risicospreiding heeft de langere bloeiperiode door het gebruik van verschillende rassen een gunstig effect op de kolfvulling, wordt er verondersteld.

Volgens Wageningen University & Research Open Teelten, de organisatie die het Rassenlijstonderzoek uitvoert, is het beste enkelvoudige ras altijd beter dan het gemiddelde van de mix. In dit onderzoek is de prestatie van de mix nooit beter geweest dan het gemiddelde van de enkelvoudige rassen. Wel minder, geeft specialist Jos Groten aan.

Volgens Groten kunnen daarnaast verschillen in groeisnelheid, plantlengte, bladstand en bladmassa van enkelvoudige rassen in de mix juist extra risico's van legering, ziekten, lager zetmeelgehalte en lagere voederwaarde veroorzaken.

Flint en dent

De firma Caussade Zaden kiest voor het uitzaaien van een ras van het flint en van het denttype, naast elkaar in rijen van twee. Al sinds 2005 timmert dit bedrijf aan de weg met deze werkwijze, die ervoor moet zorgen dat de verteerbaarheid van het zetmeel uit de mais in het rantsoen aan het voerhek optimaal is.

Flint- en dentmais verschilt behoorlijk qua zetmeelgehalte en samenstelling van het zetmeel. Bij gebruik van een enkel ras is het risico dat de verteringssnelheid van het zetmeel in de mais te hoog of te laag is groter, volgens Caussade Zaden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer