LTO+Flevoland+vindt+geitenstop+te+voorbarig
Nieuws
© René Eijsink

LTO Flevoland vindt geitenstop te voorbarig

LTO Noord Flevoland vindt de geitenstop die Statenfracties D66, PvdA en Partij voor de Dieren voorstellen te voorbarig. Dat stelt LTO Noord Flevoland-bestuurder Arnold Michielsen. 'Er worden te snel conclusies getrokken.'

De politieke partijen wilden in de laatste Statenvergadering van 2018 een motie indienen over een geitenstop. Deze werd mede op aandringen van LTO Noord al aan de voorkant van tafel geschoven, stelt Michielsen. 'We hebben partijen aangeraden de motie niet te behandelen. We snappen de angst van de partijen. Zeker nu in zes provincies een geitenstop is. Maar waar hebben we het over in Flevoland? De provincie telt zes geitenbedrijven, en zo'n vijf- tot zesduizend geiten.'

Michielsen stelde daarom enkele Statenleden voor om het onderzoek van het RIVM, dat binnenkort wordt verwacht, eerst af te wachten. 'Mochten uit dat onderzoek zaken naar voren komen, kunnen we altijd verder kijken hoe we het invullen.'

Stil

D66, PvdA, en Partij voor de Dieren willen beleid rond vestiging en uitbreiding van geitenhouderijen nadat Noord-Brabant, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Limburg en Noord-Holland eerder met een stop op de geitenhouderij kwamen, geeft D66-Statenlid Margriet Papma aan. 'In Flevoland bleef het stil. En dat is niet goed. We hebben geen beleid. Dat is een maas in de wet. We lopen dan het gevaar dat geitenhouders uit de andere provincies naar Flevoland komen om zich er te vestigen', motiveert Papma.

Volgens haar is het aantal geiten in Flevoland sinds 2010 verdrievoudigd. 'Er zijn hier niet zoveel bedrijven als bijvoorbeeld in Noord-Brabant, maar de groei is wel zorgelijk. Geitenbedrijven doen het economisch goed. Er liggen mooie producten in de schappen. Er is vraag naar. Dat is een goede ontwikkeling. Maar het onderzoek naar gezondheidsrisico's vinden we heel belangrijk. Hangende het onderzoek vinden wij dat er een stop op de geitenhouderijen moet komen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer