NAK heeft nacontrole pootaardappelen afgerond

De NAK heeft dit jaar 4,9 miljoen knollen onderzocht en hiermee is het onderzoek van de nacontrole op pootaardappelen afgerond. Ruim een kwart is in klasse verlaagd.

NAK+heeft+nacontrole+pootaardappelen+afgerond
© Eigen Foto

Uit de gegevens van de NAK blijkt dat het aantal bemonsterde knollen voor de nacontrole op een hoger niveau ligt dan de afgelopen jaren. In 2017 ging het om ruim 4,5 miljoen knollen en in 2016 om iets minder dan 4 miljoen knollen. De voortgang van het afgeronde nacontrole-onderzoek is vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Het verlagingspercentage is op dit moment 25,2 procent. De resultaten van de nog lopende heronderzoeken kunnen dit cijfer nog beïnvloeden. De NAK verwacht deze onderzoeken voor het einde van het jaar afgerond te hebben. Het verlagingspercentage heeft betrekking op 99,8 procent van de te onderzoeken oppervlakte.

Het verlagingspercentage van 25,2 procent ligt beduidend hoger dan de voorgaande jaren. In 2017 ging het om 17,1 procent, in 2016 om 7,8 procent, in 2015 om 14,8 procent en in 2014 om 6,7 procent.

Eigen bedrijf

Jaarlijks kan er door telers afgezien worden van nacontrole op partijen, waarvan het pootgoed bestemd is voor uitplant op het eigen bedrijf. ‘Om mogelijke teleurstellingen in de nateelt te voorkomen is, gezien het grote aantal verlagingen, het uitvoeren van een vrijwillig onderzoek de overweging waard’, aldus de NAK.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer