Jaar+met+minder+besmettingen+M%2E+chitwoodi
Nieuws
© NAK Emmeloord

Jaar met minder besmettingen M. chitwoodi

Van de 1.875 verplichte monsters uit de aangewezen gebieden voor M.chitwoodi en M.fallax, heeft keuringsdienst NAK dit jaar bij 32 monsters een besmetting vastgesteld.

Het besmettingspercentage van Meloidogyne chitwoodi (dertig besmettingen) en Meloidogyne fallax (twee besmettingen) samen is met 1,7 procent volgens technisch coördinator Jan Eggo Hommes van NAK vergelijkbaar met de voorgaande tien jaar. Maar wel een stuk lager dan vorig jaar, toen 2,9 procent van de monsters vanuit de chitwoodi-cirkels besmet bleek.

• Lees ook: Sector zoekt alternatief voor chitwoodicirkel

Hommes veronderstelt dat het droge groeiseizoen waarschijnlijk een positieve invloed heeft gehad op lagere druk van chitwoodi. 'De meeste besmettingen zijn uiteindelijk afkomstig van pootgoedpercelen die beregend zijn.'

Steekproefgewijs

Tijdens de telersavond van LTO dinsdag in Espel gaf Hommes een toelichting op de keuringsresultaten van afgelopen seizoen. Hij vertelde dat de resultaten van de surveys op chitwoodi begin december bekend zijn. Dit zijn de monsters van partijen pootgoed buiten de chitwoodi-cirkels die steekproefsgewijs genomen worden.

Diverse pootgoedtelers in Espel vroegen zich gisteren af of de intensieve toetsing op chitwoodi in de door de overheid aangewezen gebieden wel terecht is. 'Dit zorgt voor veel onrust in de periode kort voor de afzet van ons pootgoed. Het wordt hoog tijd dat de overheid afstapt van het cirkelbeleid', aldus één van de telers.

Helder signaal

Sectormanager akkerbouw Bert Waterink van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit noemt het signaal vanuit de sector helder. 'LTO wil ook af van het cirkelbeleid en liever op perceelniveau maatregelen instellen om verspreiding van het aaltje tegen te gaan. Dit is echter een dossier dat tijd nodig heeft en vraagt om extra zorgvuldigheid.'

Waterink legt uit dat voor nieuw beleid ten aanzien van chitwoodi draagvlak nodig is in de Europese Unie. 'Brussel houdt ons nauwlettend in de gaten, daar kunnen we zeker van zijn. Boven dit alles speelt ook nog de discussie tussen de lidstaten over de quarantainestatus van chitwoodi.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer