Toets helpt telers bij beheersen erwinia

De toets die in het kader van de 'Erwinia-pilot' is ontwikkeld, is niet geschikt als keuringsinstrument. Maar telers kunnen er wel goed partijen mee toetsen die bestemd zijn voor de pootgoedteelt.

Toets+helpt+telers+bij+beheersen+erwinia
© Han Reindsen

De pootgoedsector wilde binnen het Plan van Aanpak Erwinia in eerste instantie meer duidelijkheid over de manier waarop pootgoed besmet raakt door de erwiniabacteriën. De 'Erwinia-toets' helpt bij het toetsen van partijen pootgoed. Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw heeft hier een budget van 500.000 euro voor vrijgemaakt. Het doel van het programma is een effectieve beheersing van het erwiniaprobleem in met name pootgoed.

De pilot is vorig jaar afgerond. 'De integrale toets heeft veel informatie en inzicht opgeleverd. Door de verschillende bacteriesoorten die de verschijnselen van erwinia veroorzaken, is de toets niet als keuringsinstrument geschikt', zegt Jan Eggo Hommes van de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK).


Uit het onderzoek blijkt dat er een goede relatie is tussen de uitkomsten en de veldbeoordeling. 'Telers kunnen de toets gebruiken voor eigen informatie, want het is een goed middel om schone partijen te selecteren. Het is een krachtig instrument om het risico te voorspellen', zegt Hommes. 'De 35 euro per monster is geen belemmering.'

Aantal erwiniamonsters

Uit cijfers van de NAK blijkt dat het aantal erwiniamonsters in de periode 2012-2018 ongeveer is verdubbeld (van 4.500 naar 8.800), vooral door meer hoogwaardig pootgoed. De besmettingspercentages van de erwiniasoorten zijn in de loop der jaren vergelijkbaar.

Hommes legt uit dat Erwinia PP (Pectobacterium parmentieri) veel voorkomt, maar weinig problemen geeft. Erwinia PB (Pectobacterium brasiliense) is de belangrijkste oorzaak van problemen. 'Brasiliense is erg agressief', stelt Hommes. De soorten Erwinia PA (Pectobacterium atrosepticum) en Erwinia DIC (Dickeya spp) komen weinig voor.

Het erwiniaonderzoek heeft informatie gegeven over welke factoren van invloed zijn op de mate van aantasting. Verdere kennisontwikkeling is volgens de NAK nodig. Hommes: 'Is elke brasiliense even agressief? Welke factoren spelen een rol? Herhalen van het onderzoek is nodig om te kijken of het effect hetzelfde is.'

Niet meer chitwoodi
De NAK vindt minder vaak chitwoodi. In 2018 zijn 2.408 monsters onderzocht. Daarvan bleken er vijftig besmet. Dit komt neer op een besmettingspercentage van 2,1. In 2017 ging het om 2,9 procent. Er komen dit jaar geen chitwoodicirkels bij, zo maakte Jan Eggo Hommes duidelijk op de telersvergadering van NAK in Espel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer